Bosnia and Herzegovina

'PRINCIPI MULTIETNIČNOSTI': Zašto NERMIN NIKŠIĆ nije potpisao dokument o Srebrenici?

Nikšić se posebno pitao zašto o ovim političkim temama potpisuju zajedničku izjavu sa Islamskom zajednicom, jer ne postoji demokratska zemlja u svijetu za koju bi mogli navesti primjer da stranke potpisuju sporazum o političkom djelovanju sa vjerskom zajednicom.

Sinoćnji sastanak najviših državnih i političkih predstavnika Bošnjaka i Islamske zajednice na čelu sa reisom Kavazovićem, na kojem je glavna tema bila status i stanje o Bošnjaka u Srebrenici rezultirao je pripremom Rezolucije o Srebrenici.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te predsjednici SDA, SDP, SBB i NIP, Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić i Elmedin Konaković, a kako saznajemo, pripremljena Deklaracija o Srebrenici, svojevrsni dokument kojim se između ostalog, politički lideri obavezuju da se za Srebrenicu osiguraju sredstva iz budžeta na svim nivoima.

Kako saznaje Klix, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odbio je potpisati ovaj dokument uz obrazloženje da on ovom sastanku prisustvuje iz pozicije predsjednika multietničke stranke i da mu izjava djeluje kao da je pisana samo da se još jednom zamažu oči tim ljudima i da ih se još jednom svjesno prevari.

Prema  saznanjima Klix-a Nikšić se posebno pitao zašto o ovim političkim temama potpisuju zajedničku izjavu sa Islamskom zajednicom, jer ne postoji demokratska zemlja u svijetu za koju bi mogli navesti primjer da stranke potpisuju sporazum o političkom djelovanju sa vjerskom zajednicom.

Također, predsjednik SDP-a je izrazio zabrinutost da bi ovakav sporazum stranaka čiji su predsjednici Bošnjaci sa IZ-om bio novi udar, pucanj u Bosnu i Hercegovinu koji je može dokrajčiti, i to baš u Sarajevu, jer ako stranke sa sjedištem u glavnom gradu potpišu jednostran politički sporazum sa IZ-om, to u potpunosti opravdava i potvrđuje argumentaciju neprijatelja države o Sarajevu kao bošnjačkom, a ne bosanskohercegovačkom glavnom gradu.

Prema našim saznanjima, Nikšić se obavezao da će SDP učestvovati u svim aktivnostima koje će voditi u pravcu zaštite i pomoći povratnicima, stvaranja uslova za održiv opstanak i obećao da će sve što na ovom fonu dođe u parlamente u kojima sjede SDP-ovi biti podržano, ali ovu izjavu ne može potpisati iz političkih razloga čak i da nema primjedbi na tekst.

Nikšić je na kraju dodao da je za njega Bosna i Hercegovina jedna nacija sa tri većinska naroda koji su naši, bosanskohercegovački, autohtoni i sporazumom o političkom programu sa IZ-om ili bilo kojom drugom vjerskom zajednicom odrekli bi se ideje jedinstvene države jednakopravnih građana, a time bi ubili svaku šansu za multietničku SDP, možda je pretenciozno reći i multietničku Bosnu i Hercegovinu.

Vezane vijesti

Football news:

If you put a judge, Hitler and Napoleon, and give me two bullets, I would put both of them in the judge. The coach of the student league conquered the English-language Internet
Real Madrid expects Ramos to leave. The club thinks it has a better offer (Cadena SER)
Owen Hargreaves: Cavani as an insurance policy for Manchester United. He needs to be kept, he is a great scorer
Armed men robbed Smalling's home in Rome. A player with his wife and child were inside
He was such a small, fat kid who was always hanging around with his PlayStation. Remembering Sergio Aguero before City
Pique and Fati are in Barca's bid for the Spanish Cup final with Athletic. Ansu's participation in the match is questionable
Real Madrid will not sell Vinicius, Valverde, Edegor and Rodrigo in the summer. They are considered key players for the future of the club