Bosnia and Herzegovina

Rohani: Srebrenica podučava međunarodnu zajednicu nužnosti predanosti pravdi, suzdržavanja od nasilja

Gorka tragedija Srebrenice, koja je tamna mrlja na licu savremene povijesti, ima mnoge lekcije i pouke i ukoliko se iste dobro nauče, ljudsko društvo više neće doživjeti tako strašne događaje, poručio je Hasan Rohani (Hassan Rouhani), predsjednik Islamske Republike Iran.

- Sada, kada smo na pragu 25. godišnjice genocida u Srebrenici, jedne od najbolnijih tragedija prošlog stoljeća, želim da u ime velike nacije Irana izrazim svoju sućut i saosjećanje dragim porodicama šehida, svim zvaničnicima i plemenitim građanima Bosne i Hercegovine, i da zamolim vječnu milost i spokoj za potlačene žrtve ove velike ljudske tragedije. Zahvaljujem se organizatorima ove ceremonije koji nisu dopustili da se obilježavanje ovog događaja u okolnostima epidemije koronavirusa prepusti zaboravu - naveo je. 

Dodao je da Srebrenica podučava međunarodnu zajednicu nužnosti predanosti pravdi, suzdržavanja od nasilja i osjećaja odgovornosti za odbranu prava potlačenih, te poziva cjelopunu međunarodnu zajednicu, posebno pretenciozne sile koje za sebe tvrde da su pobornici ljudskih prava i demokratije, da se suzdrže od primjene dvostrukih standarda i da se istinski pridržavaju izvornih ljudskih vrijednosti.

- Moja malenkost vjeruje da je međunarodnoj zajednici još uvijek potrebno učenje lekcije iz tragedije u Srebrenici i sličnih događaja kako u današnjem vremenu ne bi svjedočili perfidnom, antizakonitom i jednostranom nasilničkom ponašanju pojedinih svjetskih sila, širenju okupacije nekih nelegitimnih režima i šutnji i pasivnosti drugih vlada naspram njihovih zločina – istakao je. 

Poručio je da se Islamska Republika Iran ponosi što je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Bosne i Hercegovine i što je u najtežim okolnostima, potpuno hrabro i svestrano, stala uz narod i vlasti Bosne i Hercegovine, i njen postojani pristup se i u svim posljednjim godinama bazira na podržavanju nezavisnosti, teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Bosne i Hercegovine te iskrenog suživota svih naroda koji žive u ovoj zemlji kao i jačanja mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

- I danas, također, ruka prijateljstva vlade i naroda Irana ispružena je prema svim liderima i građanima Bosne i Hercegovine kao i svim državama i narodima na Balkanu, a širenje prijateljskih odnosa s lijepom zemljom Bosnom i Hercegovinom i drugim državama u ovom regionu jedan je od ciljeva vanjske politike Islamske Republike Iran. Na kraju, još jedanput šaljem pozdrave dušama hiljada nevinih šehida Srebrenice i njihovom rahmetli vođi Aliji Izetbegoviću, a njihovim porodicama i svim građanima Bosne i Hercegovine želim zdravlje, uspjeh i budućnost prepunu stabilnosti, prisnosti i napretka – zaključio je predsjednik Islamske Republike Iran.

Football news:

Klopp, Lampard, Rodgers and Wilder claim the award for the best coach of the Premier League, Pep-no
The authors of Showsport choose the winner of the Champions League: Chernyavsky - for Leipzig, Muiznek believes in real 🤪
Trent, rashford, martial and Greenwood are up for the award for the best young player of the season
Ronaldo started the 2016-17 season poorly – and then scored 10 goals in the Champions League play-offs and produced the best performance in the history of the tournament
Henderson, de Bruyne, Pope and Ings is among the contenders for the award for the best player of the Premier League season
The Bundesliga plans to start the season on September 18 with a match between Bayern – Schalke or two Borussia
Barcelona announced 7 reserve team players for the match with Napoli. Dembele, Vidal and Busquets will not play