Bosnia and Herzegovina

Ruski zvaničnici: SAD su odbile da nam pomognu u razvoju vakcine

MOSKVA - "Amerikanci su odbili ponudu Rusije da im pomognu u razvoju vakcine protiv korona virusa", tvrde ruski zvaničnici. Između ostalog, poručili su da će se Amerikanci pitati zašto nisu ozbiljnije razmotrili njihove ponude.

U izjavi za CNN ruski zvaničnici su istakli da su američkoj agenciji Operation Warp Speed (OWP), nadležnoj za razvoj vakcina, ponudili "neviđenu saradnju". Izjavili su da "Sjedinjene Američke Države nisu bile otvorene" za medicinski napredak Rusije.

"Uopšteno postoji američki osjećaj nepovjerenja prema Rusiji i vjerujemo da je to razlog zašto se tehnologije, među kojima su i vakcine, ne razvijaju", kazao je zvaničnik za kojeg "CNN" tvrdi da je visokorangiran, prenosi "Klix".

Kejli Mekenani, sekretarka za odnose s javnošću Bijele kuće, poručila je da je američki predsjednik Donald Tramp informisan o ruskoj vakcini "Sputnik V" i podsjetila da one koje se razvijaju u SAD prolaze kroz, kako je rekla, rigorozne tri faze testiranja.

Pojedini američki funkcioneri su naglasili da se ruska vakcina u SAD smatra nepotpuno razvijenom i da nije izazvala ozbiljno interesovanje.

"Nema šanse da bi Amerikanci ovu vakcinu koristili na majmunima, a kamoli na ljudima", ukazao je jedan američki zdravstveni funkcioner.

Rusi tvrde da su spremni za razmjenu podataka o vakcini s američkim farmaceutskim kompanijama u cilju da se njihova vakcina proizvodi u SAD. Prema njihovim navodima, pojedine firme su pokazale zainteresovanost za njihovu vakcinu, ali nije poznato koje su to firme.

Poručili su Vašingtonu da bi trebao "ozbiljno razmisliti" o ruskoj vakcini.

"Ako se naša vakcina pokaže kao jedna od najučinkovitijih, postaviće se pitanje zašto Sjedinjene Američke Države nisu studioznije razmotrile ovu ponudu, zašto je politika imala primat pri razmatranju", ocijenio je jedan ruski zvaničnik.

Podsjećamo, u utorak, 11. augusta, ruske vlasti su objavile da su prve u svijetu odobrile vakcinu protiv korona virusa. Između ostalih je i kćerka ruskog predsjednika Vladimira Putina primila ovu vakcinu. Rusi takođe tvrde da su iz 20 zemalja širom svijeta već primili narudžbu za milijardu doza vakcine.

Football news:

Conte on 4:3 with Fiorentina: impressed with Inter's attack. We didn't have enough balance, we paid for it
Zidane about 3:2 with Betis: real can get better and will. A difficult game, but we believed in winning until the end
Dest said goodbye to the Ajax players and will fly to Barcelona today (Gerard Romero)
Vidal made his debut for Inter in the match against Fiorentina
Barcelona will only consider Zinchenko if Firpo leaves
The referee after VAR for a foul on Jovic removed defender Betis Emerson
Lampard replaced Kepu, but got 0-3 from West Brom in the first half. Then Chelsea got together and gave a comeback of the weekend: only the pupils scored