Bosnia and Herzegovina

SADA JE SVE JASNO; NAKON BUNDESLIGE UBRZO SLIJEDE I DRUGE: Poznati datumi nastavka evropskih nogometnih liga

Njemačka Bundesliga postala je prva velika evropska nogometna liga koja je nastavila prvenstvo nakon pauze zbog pandemije koronavirusa.

Isto to jako žele u Španiji i Italiji te u Engleskoj, gdje danas počinju s treninzima u prvoj fazi ponovnog pokretanja nogometa. U ovoj sedmici omogućeno je samo treniranje u malim grupama od do pet igrača istovremeno na terenu.

Na Starom kontinentu nogomet se postepeno budi nakon blokade svih aktivnosti zbog pandemije koronavirusa. Samo u Bjelorusiji nogometne utakmice nisu suspendovane ni na jedan dan zbog pandemije.

Ostale evropske lige su imale prisilnu pauzu. Najprije je nogomet pokrenut 9. maja na Farskim Otocima, a zatim je 16. maja uslijedio nastavak sezone u njemačkoj Bundesligi.

Sljedeća na redu bit će Češka, za koju se očekuje da će prvenstvo nastaviti 23. maja, Danska će nastaviti nogometno prvenstvo 28. maja, Srbija 30. maja, Austrija 2. juna, Portugal 4. juna, Hrvatska 6. juna, Turska 12. juna, Norveška 16. juna, Rusija 21. juna i Finska 1. jula.

Konačne odluke još nisu donesene, ali žele nastaviti ligaška takmičenja u Rumuniji (27. maja), Poljskoj (29. maja), Grčkoj (6. juna), Engleskoj (12. juna), Italiji (13. juna) i Švicarskoj (20. juna). 

U nekim zemljama prvenstva su već završena. Holandija i Luksemburg okončali su sezonu 2019/2020. bez proglašenja prvaka. Na Kipru, također, nisu odlučili da nastave takmičenje i neće proglasiti državnog prvaka.

Među velikim ligama, prvenstvo je završeno samo u Francuskoj, u kojoj je bogati pariski klub PSG postao prvak. Belgija je, također, odlučila da ne nastavi sezonu zbog Covida-19, a državni prvak je postao Brugge.

Iako u Engleskoj žele nastaviti Premijer ligu pred praznim tribinama, sezona na sjeveru Otoka, u Škotskoj, prijevremeno je prekinuta, a naslov prvaka osvojio je  Celtic.

Football news:

Smart ticket sales in Poland: roommates sit next to each other, social stations are created automatically, and attendance increases by 20%
A gay player from the Premier League wrote an anonymous letter published in The Sun: I hope that one day I will be able to confess. I feel trapped
Zinedine Zidane: what Courtois does in every game is phenomenal
Tottenham fans will launch a plane with a Levi banner-on the way out at the game with Arsenal
Zinedine Zidane: I would like VAR not to be used
Tottenham – Arsenal. Who will win: Mourinho or Arteta?
Zinedine Zidane: if the referee gives a penalty, it means it is a penalty