logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Salkić: Sporazum RS i Srbije predstavlja atak na suverenitet BiH

Entitetska agencija je, kaže, uzurpirala ovlasti Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, i preko entitetskih članova u potpunosti blokirala rad državne agencije.

-Sporazumom, koji su potpisali resorni entitetski ministar iz bh. entiteta RS i resorni državni ministar iz Srbije, entitetska agencija zaobilazi agenciju Bosne i Hercegovine i preko agencije iz druge države, želi priskrbiti za sebe pozicioniranje na međunarodnoj sceni i držati u blokadi državnu agenciju Bosne i Hercegovine - ukazao je Salkić.

To je, ističe, samo jedan u nizu primjera gdje institucije iz Srbije nastavljaju atak na suverenitet Bosne i Hercegovine, a preko entitetskih organa iz RS pozivajući se na sporazum o specijalnim i paralelnoim vezma između entiteta RS u Bosni i Hercegovini i Srbije.

-Kroz projekat jezičkog i kulturnog prostora Srba realizuju se velike srpske ideje i ideja 'velike Srbije' na Balkanu. To je samo jedan od primjera, a ranije je bio primjer projekat Podrinje te zajedničkog nastavnog jezgra, odnosno zajedničkog nastavnog plana i programa države Srbije i entiteta RS - naveo je Salkić.

Pozvao je nadležne domaće, ali i međunarodne institucije i organizacije da se pozabave ovim procesima koji su u poodmakloj fazi.

-Posebna odgovornost je OHR-a i visokog predstavnika, koji imaju mandat i odgovornost da zaštite mirovni sporazum i obezbijede njegovo poštivanje i provođenje, a posebno potpisnice imaju obaveze koje su preuzele.

Republika Srbija formalno poštuje Dejtonski sporazum i suverenitet Bosne i Hercegovine, a u suštini i u stvarnosti, svojim djelovanjem kroz povezivanje s entitetskim organima, podriva suverenitet Bosne i Hercegovine, kazao je Salkić.

(Vijesti.ba / FENA)

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO