logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

SKANDAL U AMERIČKOJ DIPLOMATIJI: Ambasador SAD-a u Beogradu veličao Dražu Mihailovića i četnički pokret!

Očekuje da američka diplomatija reaguje po pitanju ovog skandaloznog poteza njihovog ambasadora u Srbiji, posebno uzimajući u obzir da su masovni zločini pokreta Draže Mihailovića kao i njegova saradnja s nacistima dokumentovani, dokazani i neupitni.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kyle Scott, na svom Twitter nalogu informirao je javnost da je u svom domu ugostio Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije.


View image on Twitter 

Ono što je u svemu posebno šokantno je sam povod koji je, kako navodi, "odavanje počasti saveznicima iz Drugog svjetskog rata, Srbima i Amerikancima" koji su 1944. godine bili dio misije spašavanja "više od 500 avijatičara iz sedam zemalja, uz veliki rizik po sopstvene živote i živote svojih porodica, srpski i američki heroji uspjeli su da izvedu najveću spasilačku operaciju u modernoj historiji".

Tim povodom Scott je na svom Twitter nalogu podijelio fotografiju iz tog perioda na kojoj je četnički vojvoda Dragoljub Draža Mihailović, borac za veliku Srbiju, kvisling i ratni zločinac.

Beogradski Viši sud je prije nekoliko godina rehabilitirao četničkog vođu, čime je poništio presudu kojom je Mihailović u julu 1946. godine osuđen na smrt zbog suradnje s fašističkim okupatorima i strijeljan.

alt

Na zvaničnom Twitter nalogu, kao i na ostalim kanalima komunikacije koje koristi, Ambasada SAD-a je obavijestila o ovom događaju u Beogradu, ali fotografije sa likom Draže Mihailovića, kao kod ambasadora Scotta, nisu istaknute.

Iako su saveznici 1943. otkazali podršku pokretu Draže Mihailovića i priznali partizane za jedinu antifašističku silu, američki predsjednik Harry Trumann je 1948. posthumno odlikovao Mihailovića "Legijom časti" za spašavanje 500 američkih pilota od nacista, a odlikovanje je uz brojna negodovanja u zemljama naše regije predato Mihailovićevoj kćerki Gordani.

Američka ambasada u Sarajevu je u martu ove godine, prema onome što je naveo Glas Srpske, "izbjegla da odgovori na direktno pitanje" o Mihailoviću, a koje je postavio ovaj list. Desilo se to nakon što je Ambasada SAD-a u BiH na svom Twitter profilu navela da su "zgroženi izvještajima o prijetnjama i nacionalističkoj retorici tokom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu".

Iz Kancelarije za odnose sa javnošću Američke ambasade za Glas Srpske, kako su objavile ove novine, su ponovili da "SAD osuđuju bilo koji čin ekstremizma ili govora mržnje", kao i da "zloupotreba ili namjerno pogrešno tumačenje historijskih činjenica nije nikome korisno".

Prema informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna sramotni potez ambasadora Scotta, koji je postavljen još u vrijeme mandata Baracka Obame, nije odraz zvanične američke politike, nego njegov individualni čin.

U svakom slučaju se očekuje da američka diplomatija reaguje po pitanju ovog skandaloznog poteza njihovog ambasadora u Srbiji, posebno uzimajući u obzir da su masovni zločini pokreta Draže Mihailovića kao i njegova saradnja s nacistima dokumentovani, dokazani i neupitni.

Vezane vijesti

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO