logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Spajdermen uhapšen nakon što se popeo na neboder i okačio zastavu pomirenja

Penjač Alen Robert (Alain), poznat po nadimku "Francuski Spajdermen", popeo se na neboder od 68 spratova u Hong Kongu da bi podigao zastavu koja predstavlja simbol pomirenja Kine i Hong Konga

On je veliki transparent razvio na "Cheung Kong Centeru", koji je smješten u centralnom poslovnom okrugu, a na koji se popeo koristeći se golim rukama, bez zaštitnog pojasa. 

Na transparentu se kineska zastava nalazi u lijevom uglu, a zastava Hong Konga na desnom. Ispod njih je slika dvije ruke, žute i crvene boje, koje se rukuju na bijeloj pozadini, koja označava mir.

Nakon što se popeo na neboder, Robert je uhapšen i odvezen u obližnju policijsku stanicu. Inače, to je treći put da se on popeo na centar koji je u vlasništvu "Cheung Kong Holdinga", prenose svjetski mediji. 

Robertu je u avgustu 2018. godinu izrečena zabrana penjanja na zgrade u toj bivšoj britanskoj koloniji, ali je ta zabrana istekla prije dvije sedmice.

Inače, u Hong Kongu se već neko vrijeme organiziraju protesti protiv zakona o izručenju Kini, a kasnije su se proširili i na druge demokratske zahtjeve koji su im obećani 1997. godine, kad je Kina preuzela tu teritoriju, koja je nekada bila britanska kolonija. 

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO