Bosnia and Herzegovina

Šta Erik Larson sprema za decembar

Amerikanac Erik Larson (Eric), koji je prije četiri mjeseca stigao u Sarajevo i obavlja dužnost višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo, zabrinut je zbog korupcije u zapošljavanju.

Operativni nivo

Kazao je ovo za „Avaz“ šef ovog ureda Erduan Kafedžić. On tvrdi da će Ured, kao i Larson, koji svakodnevno učestvuje u radu, vrlo brzo prijeći na operativne aktivnosti.

- Ono što može biti interesantno javnosti, to možemo očekivati tek u decembru. Tačnije, tada će biti govora o mnogim konkretnijim stvarima i predmetima. Ali za sada o tome ne možemo govoriti - kaže Kafedžić.

Prema njegovim riječima, Ured je sada posebno fokusiran na zapošljavanje u javnim institucijama.

- Situacija je zaista haotična. Radim pet godina na ovim poslovima i ne znam da je gore bilo. Gospodin Larson je s profesionalne strane veoma zabrinut za ovaj stepen korupcije, pogotovo u segmentu zapošljavanja. Zloupotrebe koje se dešavaju su na jednom visokom nivou, vidjet ćemo šta ćemo tu napraviti - govori Kafedžić.

Određen rizik

Istakao je da se ovih dana najavljuje ponovo smjena Vlade KS, ali da ona uvijek sa sobom nosi određene rizike.

- Nije moje da smjene komentiram, ali sada sve to pratimo. Uvijek smjene vlade nose sa sobom zloupotrebe kod zapošljavanja, imenovanja, procedura. I od onih koji odlaze i dolaze. To je mač s dvije oštrice i mi moramo biti na nivou zadatka - kaže Kafedžić.

Šta s javnim nabavkama

Kafedžić nam je kazao da problem predstavljaju i javne nabavke.

- Generalno, naši najveći problemi su javne nabavke, zapošljavanja i imenovanja. I to se sada sve prati. Ali u decembru ćemo imati konkretnije poteze - ističe Kafedžić.

Football news:

Rooney on the possibility of a move to Barca in the 2010/11 season: Thinking about it. Could fit in perfectly
Hooray, in England they will let the audience into the stands again! While up to 4 thousand and not everywhere, but the clubs are happy 😊
Solskjaer about the match with Istanbul: these are the Champions of Turkey, it will be difficult
Gasperini on the nomination for the best coach of the year award: If we beat Liverpool, maybe I'll get a few votes
Julian Nagelsmann: Leipzig want to give PSG that final feeling they are talking about
Tuchel Pro Champions League: Match with Leipzig - the final of our group
Antoine Griezmann: it's Time to put everything in its place. I've had enough