Bosnia and Herzegovina

Švicarci na referendumu podržali kupnju vojnih aviona

Švicarski birači su iznenađujuće tijesnom većinom od 50,1 posto podržali plan vlade o izdvajanju do šest milijardi franaka za borbene zrakoplove, objavila je danas švicarska državna televizija.

To će omogućiti vladi da iduće godine bira između Airbusovih Eurofightera, francuskih Rafalea, Boeingovih F/A-18 Super Horneta i Lockheed Martinovih aviona F35-A Lightning II. Novi zrakoplovi zamijenit će zastarjelu švicarsku flotu od trideset F/A-18 Horneta koji će izaći iz upotrebe 2030. godine.

Švicarci odbacili prijedlog o ukidanju sporazuma s EU

Švicarci su danas odlučivali i o nekoliko drugih pitanja. Televizija SRF prenosi izlazne projekcije koje pokazuju da su sa 62 prema 38 posto odbacili prijedlog desne Švicarske narodne stranke za ukidanje sporazuma o slobodnom kretanju ljudi koji Bern ima s Europskom unijom. To pitanje smatralo se važnim testom stavova Švicaraca prema strancima koji čine četvrtinu stanovništva.

SVP želi da Švicarska ima kontrolu nad migracijama, a argumenti koje koristi slični su argumentima zagovornika Brexita za vrijeme kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU. Predstavili su sliku budućnosti u kojoj mladi stranci mijenjaju stare Švicarce, nekretnine postaju skuplje, gradi se ilegalno, a škole i javni prijevoz prenapučeni su. Protivnici su isticali da bi plan oštetio tvrtke kojima su potrebni kvalificirani radnici, a izlazak iz sporazuma otežalo bi švicarski pristup jedinstvenom tržištu EU.

Da je referendum prošao, vlada bi morala poništiti sporazum s EU

Da je referendum prošao, vlada bi morala poništiti sporazum s EU, ako pregovorima sporazum ne bi bio dobrovoljno ukinut. Ukidanje slobode kretanja poništilo bi i druge bilateralne dogovore o kopnenom i zračnom prijevozu, nabavi, tehničkim barijerama trgovini te o istraživanju.

Oko 68 posto od 2,1 milijuna stranaca koji su živjeli u Švicarskoj 2019. činili su građani EU, Islanda, Norveške i Lihtenštajna. Island, Norveška, Lihtenštajn i Švicarska čine Europsku trgovinsku slobodnu zonu (EFTA), čije članice, iako nisu u EU, jesu dio jedinstvenog europskog jedinstvenog tržišta i Schengena.

Više od 450 tisuća Švicaraca živi u EU.

Nakon što se potvrde rezultati referenduma, švicarska vlada, u kojoj je i SVP, može se okrenuti najvećem vanjskopolitičkom problemu - sporazumu s kojim bi se učvrstile veze s EU, a za koji kritičari smatraju da dokida previše švicarskog suvereniteta.

Projekcije pokazuju da su Švicarci poduprli i rodiljni dopust za očeve i odbacili prijedlog da se olakša lov na zaštićene vrste poput vukova.

Football news:

Benzema scored the club's 30th goal in the Champions League. Only Messi, Ronaldo and Raul managed it
Miranchuk and Krykhovyak are the best Loko players in the match against Bayern according to Bild, CHorluka and Murilo are the worst
Salzburg coach about the Champions League: we deserved more than one point in two games
With Lukaku, it is useless to play in a power struggle. Shakhtar defender Bondar on the Inter forward
Ivanov will serve the match OF AZ-Rijeka in the Europa League. Rotor appealed his refereeing in the game with Loko
Gasperini on Ajax: it's not easy for everyone Against them. Atalanta made a great comeback
Real Madrid came away from defeat for the 8th time in a Champions League match, losing by 2 goals. The club has updated its record