Bosnia and Herzegovina

Tadić predstavila aktivnosti u oblasti borbe protiv trgovine ljudima

Učesnicima se također obratio i Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u okviru Ministarstva sigurnosti BiH Samir Rizvo, koji je govorio o modelu mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja.

U realizaciji navedenog projekta, podršku pružaju Ministarstvo vanjskih poslova SAD, putem Ministarstva pravosuđa, odnosno Programa za razvoj, pomoć i edukaciju tužiteljstava u inozemstvu (DoJ/OPDAT), kao i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) kroz projekt kojeg finansira Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima koji je putem video-konferencije održan u Sarajevu prezentirana je aktuelna situacija u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, kao i aktivnosti Mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja u budućnosti.

Učesnicima su se obratili ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric), kao i Šef misije i sub-regionalni koordinator za zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter fon der Overart (Van Der Auweraert).

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić predstavila je aktivnosti i trenutnu situaciju u borbi protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, međunarodne operacije koje se vode u predmetima trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i aktivnosti koje će biti realizirane u sklopu Mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima.

Inicijalne aktivnosti za formiranje te mreže realizirane su koncem prošle godine, a u okviru Specijalizirane mreže sudjeluju tužitelji i policijski operativci iz institucija s razine države, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Mreža se sastoji od tužitelja i istražitelja iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su kontakt osobe uime institucija iz kojih dolaze, a koji će znatno unaprijediti procesuiranje ovih kaznenih djela, te osigurati aktivnu, brzu i efikasnu komunikaciju u istragama i procesuiranju predmeta iz ove oblasti.

Football news:

Fabregas on the best coaches in their careers: Guardiola, Mourinho and Wenger. The way Jose played with my mind was unbelievable
Napoli will extend the contract with Gattuso until 2023
Henri knelt for more than 8 minutes in the first match in charge of Montreal, honoring the memory of George Floyd
Kalu moved from Herta to Botafogo
Goalie of the banner of Labor, who was hit by lightning: everything is good at the moment. Back soon
Ole Gunnar Solskjaer: I Think it was a penalty against Aston Villa
Philadelphia played in t-shirts with the names of black people who died at the hands of the police