Bosnia and Herzegovina

​Trgovci očajni: Ovih osam proizvoda u BiH lopovi najviše kradu

Ako u posljednje vrijeme imate poteškoća s pronalaskom viskija Jack Daniel’s na policama trgovina, za to postoji opravdan razlog i nema veze s masovnom potražnjom i kupovinom, kao ni s nestašicom popularnoga žestokog pića. Kako doznaje Kult plave kamenice, Jack Daniel’s i druge uvozne žestice najviše su na meti kradljivaca u Hrvatskoj, prenosi Net.hr.

“Jack sve rjeđe stavljamo na police jer ga se masovno krade. Jack Daniel’s je viski koji je najpopularniji među kradljivcima u trgovinama. Kradljivci ga onda prodaju na crno, u susjednom kafiću u pola cijene ili negdje na ulici. Sve se teže štititi od takvih krađa”, objasnio je član uprave jednoga velikog trgovačkog lanca. 

Trgovci smatraju da većinu krađa čine ljudi koji ne kradu zato što nemaju za hranu, nego je riječ o sustavnom kriminalu, s obzirom na to da ukradeni proizvodi često završavaju na obližnjim tržnicama, gdje se prodaju po niskim cijenama. Supermarketi su nemoćni u pravnoj obrani od kradljivaca, jer je riječ o manjim krađama. Ako je vrijednost ukradene robe manja od tisuću kuna, čak i ako uhvate kradljivce, supermarketima ne vrijedi zvati policiju, piše Net.hr. 

Krađe se zato pokušavaju spriječiti isticanjem videonadzora u trgovinama, pojačanom edukacijom osoblja kako bi uočavalo i sprječavalo “shoplifting”, angažiranjem zaštitara te elektroničkom zaštitom skupljih proizvoda. Nažalost, ni to pretjerano ne obeshrabruje lopove, što svakako dokazuje da je riječ o ozbiljnom problemu. 

Neslužbeni popis artikala koji se najviše kradu 

Argeta paštete 
Cedevita 
Jack Daniel’s i druga masovno popularna uvozna žestoka 
Nivea krema za ruke 
Nutella 
Rio Mare tuna u konzervama 

Svi navedeni proizvodi masovno se prodaju na tržnicama, što upućuje na to da je u Hrvatskoj na djelu još jedan segment crno-sive ekonomije, kojem policija ni ne pokušava stati na kraj. Slična je situacija i u Bosni i Hercegovini. 

Prema tvrdnjama trgovaca koji su govorili za Radiosarajevo.ba - kod nas su na meti osim ovih pet artikala (svi navedeni osim Cedevite) još - med, vino i konzerve piva. "I kod nas se kradu Nutella i Rio Mare tuna u konzervi, ali smo to spriječili postavljanjem zujalica. Sada se daleko manje krade", dodao je sugovornik za Radiosarajevo.

Football news:

Salah scored 100 (73+27) points in 116 games in the Premier League. Only Shearer reached this mark faster
Alaves Garitano dismissed after five defeats in a row. The club is in 15th place in La Liga
Mane scores 20+ goals for Liverpool for the 3rd consecutive season
If you whistle one violation, whistle another. VAR rules football! Athletic midfielder Dani Garcia on the match with Real Madrid
Lautaro did not score a penalty in the match against Bologna
CEO of the banner of Labor about a player who was hit by lightning: he was put in an artificial coma. Most likely, it will be taken out in the evening
Real goes into the gap under the talk of refereeing. In similar moments, Madrid were given a penalty, but Athletic were not