logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Trump podržao namjeru Japana da pokrene dijalog s Iranom

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je podržao namjeru japanskog premijera Shinzo Abea da iskoristi dobre odnose svoje zemlje s Iranom kako bi pokrenuo dijalog između Sjedinjenih Država i Islamske Republike.

Trump, koji je izjavio da je otvoren prema dijalogu s Iranom, nastoji odgnati strahovanja od vojnog sukoba, ali Iranci tvrde kako nisu zainteresirani za komunikaciju s Bijelom kućom.

- Znam da su Japan i njegov premijer u veoma dobrim odnosima s Iranom, i vidjet ćemo šta će se desiti - izjavio je on tokom susreta s Abeom u Tokiju.

- Premijer je već razgovarao sa mnom o tome i vjerujem da će Iran biti spreman na razgovore. I ukoliko oni žele da razgovaraju, i ja bih volio isto. Niko ne želi da se dese užasne stvari, posebno ja - kazao je Trump. 

Američki predjednik nametnuo je nove oštre sankcije Iranu koje su teško naškodile njegovoj ekonomiji. Trump je u prošloj sedmici objavio slanje 1.500 novih američkih vojnika u regiju, u jeku rastućih napetosti. SAD su ranije razmjestile nosač aviona i bombardere B-52 u Perzijskom zalivu, reagirajući na obavještajne izvještaje o iranskim prijetnjama američkim interesima u regiji.

Trump i Abe održali su razgovore nakon što je američki predsjednik postao prvi svjetski čelnik koji se sastao s novim japanskim carom Naruhitom, koji je naslijedio tron 1. maja, prenosi Associated Press

(Vijesti.ba / FENA)

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO