Bosnia and Herzegovina

U BKC-u prikazane skulpture Nedima Đikića kao kritika današnjeg društva

- Ove skulpture kritikuju društvo i svijet u kojem živimo. Posebno političku situaciju i predizborno vrijeme u kojem se nalazimo – rekao je Đikić.

Među 16 izloženih skulptura nalazi se jedna od novih pod imenom "korona".

- Zanimljiva je stvar da korona ne bira, nema nikakve predrasude ko je ko u ovoj zemlji i uopšte u svijetu. Zbog toga je ova skulptura napravljena na način da su prikazani svi elementi osim lica. Jednostavno se gubi identitet jer svi nosimo maske jedva se prepoznajemo na ulici. To je jedan aspekt, a pozitivna stvar je da je korona uspjela da izjednači sve ljude bez obzira na materijalni status i nacionalnu pripadnost - dodao je Đikić.

Skulpture pričaju priču o zakonima i normama sa kojima se susrećemo u životu i međusobnim odnosima na svoj način koristeći jezik samog autora.

Đikić je kroz skulpture prikazao dublju stvarnost i odgovorio na pitanja o smislu stanja u kojem se nalazi društvo, o čovjekovim patnjama i iskušenjima, kao i težnji da nadrastemo stanje i usavršimo sebe.  

Izložba će biti otvorena do 3. novembra.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Griezmann on the match with Argentina at the 2018 world Cup: Offered Deschamps 4-4-2 and personal custody of Messi. He listened
Ex-inter defender Maicon may move to Sona from Serie D
IFAB about playing with your hand: Not every touch of the ball is a violation. The final decision rests with the referee
Griezmann on leaving Atletico: I needed a change. The decision was very difficult
Barcelona was the name of Masserano to substitute for injured Pique. Javier refused (Eduardo Inda)
Inter want to sign Giroud in January
ISCO agent: he wants to try to play in another League