Bosnia and Herzegovina

UN zabrinut za budućnost Hong Konga zbog novog zakona

- Izuzetno sam zabrinut za budućnost Hong Konga, posebno zbog usvajanja zakona o nacionalnoj sigurnosti - rekao je David Kaye na brifingu u Ženevi, dodajući da će biti važno vidjeti da li vlasti koriste svoje diskreciono pravo u tumačenju novog zakona za nametanje ograničenja o slobodi izražavanja i pravu na mirno okupljanje, prenio je Reuters.

Ovo je uslijedilo nakon što se danas trinaest uglednih demokratskih aktivista u Hong Kongu pojavilo u sudnici pod optužbom da su održali neovlašteni skup obilježavanja godišnjice gušenja prodemokratskih protesta na trgu Tienanmen, u posljednjem u nizu krivičnih postupaka protiv čelnika protesta u nemirnom finansijskom središtu.

Prošlog su mjeseca deseci hiljada građana Hong Konga prkosili zabrani mitinga kako bi 4. juna obilježili godišnjicu smrtonosnog gušenja masovnih studentskih protesta 1984. na kojima se tražila veća demokratija u Kini.

U Hong Kongu se svake godine u posljednje tri decenije održavaju pomeni na proteste na Tienanmenu, koji obično privuku mase ljudi.

Ovogodišnja komemoracija je zabranjena po prvi put jer su se vlasti pozvale na mjere zbog koronavirusa. U to vrijeme je lokalna transmisija virusa bila najvećim dijelom zaustavljena.

Hiljade ljudi pojavile su se, međutim, noseći svijeće u svojim kvartovima i u parku Victoria, tradicionalnom mjestu održavanja komemoracija.

Policija je kasnije uhapsila 13 vodećih aktivista koji su se bili okupili u parku Victoria.

Svi koji su se danas pojavili u sudnici zvanično će biti optuženi za "podsticanje" na nezakonito okupljanje, što povlači kaznu zatvora do pet godina.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

City has fought back from UEFA and is ready to update: Pep has 300 million on transfers, Ferran Torres and ake have already been taken, and Coulibaly is on the way
I love Fulham. I'm sure it's going to hurt, but it's permanent
Streich-the main thinker of German football: does not watch the Premier League, talks about Dostoevsky and empathy
Dembele worked in the General group of leopards in front of Napoli. He has not played since November
Casemiro on respect for Zidane: I still get excited when I talk to him. It's incredible
Cakir will referee the Barcelona-Napoli match in the Champions League
Detailed analysis of the game of 18-year-old Ronaldo for sporting against Manchester United. 6 days later, Cristiano became a United player