Bosnia and Herzegovina

Ustavni sud BiH odbacio zahtjev Kluba poslanika SNSD-a

SARAJEVO- Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici odbacio je zahtjev 28 poslanika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti Odluke o odgađanju održavanja lokalnih izbora 2020. godine, koju je donijela Centralna izborna komisija (CiK) BiH, navodeći da je to u nadležnosti redovnog suda.

Naime radi se o zahtjevu Kluba poslanika SNSD-a u NS RS za ocjenu ustavnosti Odluke CIK-a BiH o odgađanju održavanja lokalnih izbora za 15. novembar ove godine.

Ustavni sud je naglasio "da se u konkretnom slučaju radi o ocjeni zakonitosti akta za koji postoji sudska zaštita pred redovnim sudom i bez obzira na moguću ocjenu o kršenju zakona, u postupku pred Ustavnim sudom se ne može cijeniti zakonitost opšteg akta, već ustavnost, ako su ispunjeni uslovi koji su već navedeni u praksi Ustavnog suda".

"Imajući u vidu tvrdnje iz zahtjeva u pogledu neustavnosti i nezakonitosti osporene odluke, koje se odnose na produženje trajanja mandata izabranih predstavnika, nemogućnost odgađanja izbora u cijelosti, razloge za odgađanje izbora zbog nemogućnosti glasanja i nepridržavanje roka do kojeg se izbori mogu odgoditi, Ustavni sud smatra da se radi o nadležnosti redovnog suda", saopštili su u Ustavnom sudu BiH.

Football news:

Manchester City showed a new away form
The Icelandic national team presented their home uniforms for the 2020/21 season
In 1999, Arsenal beat Sheffield in the Cup, but Wenger offered to replay the match – because Kanu violated fair play
Milan and Napoli are Interested in Godfrey. Norwich wants 30 million euros for the defender
Wenger named the Champions League favourites: Manchester City and PSG
Manchester United are preparing an official offer for Sancho. Borussia demands 120 million euros
Conte will meet Marotta today. The coach was critical of Inter's management