Bosnia and Herzegovina

Već 200 radnika ostalo bez posla, moglo bi ih biti još

Predsjednik Udruženja poduzetnika općine Velika Kladuša Ibrahim Đedović, koji je potpisnik i inicijator obraćanja nadležnima, u ime svojih članova ističe da je od početka epidemije koronavirusa dosad na području općine Velika Kladuša oko 200 radnika već otpušteno, a stotine bi ih još mogle ostati bez posla. 

Nedostatak namirnica

Zbog otežanog snabdijevanja ovakav scenarij može postati još izraženiji i alarmantniji, a ako nema snabdijevanja, uslijedit će prazne police u marketima, odnosno nedostatak namirnica.  

Ovakvim stanjem Udruženje je nezadovoljno i poduzima niz mjera i aktivnosti u smjeru nadležnih organa u BiH koji bi trebali i morali činiti sve da životni tokovi funkcioniraju, prije svega zdravstveni, prehrambeni, logistički i energetski. U zahtjevu Udruženja poduzetnika Velike Kladuše za otvaranje graničnih prijelaza Izačić ili GP Maljevac za transport, uvoz i izvoz robe, upućenom na adresu Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića, te još na desetinu drugih adresa, između ostalog se navodi:

- Sagledavajući novonastalu situaciju, kao i moguće posljedice za privredu Velike Kladuše, pa i Unsko-sanskog kantona u cjelini, a temeljem Odluke načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Udruženje poduzetnika Velike Kladue zahtijeva od svih nadležnih organa u Bosni i Hercegovini da, u saradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske poduzmu sve mjere te hitno otvore GP Izačić - Ličko Petrovo selo ili GP Maljevac za nesmetano obavljanje transporta, uvoza i izvoza robe za potrebe Kantona.

Poduzetnici upozoravaju da će, ako se to ne dogodi u kratkom roku, biti prisiljeni prekinuti bilo kakav transport, što će za prvu posljedicu imati otkaz hiljadama uposlenih, kako u transportu tako i u firmama za čije se potrebe on obavlja.

Zeleni koridori

- Logična posljedica prekida transporta bit će teška oskudica osnovnih životnih namirnica, lijekova i drugih sirovina neophodnih za zdravlje i život ljudi. Također, insistiramo od svih nadležnih da poduzmu sve mjere kod nadležnih u Republici Hrvatskoj kao i u EU da se omogući nesmetan transport (uvoz i izvoz) u sve zemlje EU, bez ikakvih zadržavanja na granici, te prestanak rigoroznih mjera kažnjavanja vozača koji vrše transport kroz zemlje EU, prvenstveno Republiku Hrvatsku - smatraju poduzetnici.  

Apeliraju na nadležne da učine sve da se mjera (samo)izolacije vozača teretnih vozila uredi na identičan način kao što je to uradila Njemačka, jer s trenutnim rješenjem naš transport će sam po sebi (zbog ograničenih ljudskih resursa) morati stati.  

- Smatramo realnim i izvodljivim i u interesu svih nas i svih zemalja da se formiraju tzv. zeleni (životni) koridori kojima bi se potpuno nesmetano odvijao transport robe, proizvoda i sirovina neophodnih za kakvo-takvo održavanje proizvodnje, a samim tim i zdravlja i života stanovništva u ovom teškom vremenu - kaže Ibrahim Đedović, predsjednik Udruženja poduzetnika Velike Kladuše.

   

Football news:

PSG goalkeeper Bulka crashed a Lamborghini in an accident in Poland. Two people were injured
Nice joined the fight for defender Olympiakos Tsimikas. Loco is Interested in Him
Lacazette has rejected the offer of Inter. He can be traded to Atletico for Lemar
Former CSKA chief scout: 99% of a scout's work is wasted. This is a specific feature
Victor Valdes led the club from the Spanish 4th League
Agent Jorginho: Two non-Italian top clubs contacted me
Atalanta defender Castan is of Interest to Tottenham, Leicester and West ham