Bosnia and Herzegovina

VEĆ DANIMA SE ISTRAŽUJE SLUČAJ: Procurili novi detalji o napadačima na Macrona

Nezaposleni 28-godišnjak priznao je da je bio blizak sa "žutim prslucima", protuvladinim pokretom.

Arthur C. uhapšen je kao saučesnik Damiena Tarela i optužen da je snimao šamar i objavio ga na internetu. Prema dosadašnjim saznanjima, dvojac se udružio, a u trenutku napada, oba muškarca navodno su bila u alkoholiziranom stanju.

Damien Tarel, koji je ošamario Macrona, na društvenim mrežama prati rojalističke i ultrakonzervativne katoličke stranice pa se zaključuje da je riječ o još jednom pokazatelju da se ekstremizam uvukao u francusku politiku i društvo.

Macron nije povrijeđen i nastavio je s obavezama prema planu, zbog čega su ga mediji pohvalili. Sretao se s građanima, što je i cilj njegove turneje, da nakon pandemije, a prije izbora, obnovi kontakt s građanima.

imageEmmanuel Macron (Foto: Screenshot/Twitter)

Tarel se opisuje kao obožavalac igrica u kojima se u srednjovjekovnom ambijentu vode ratovi, a dok je udarao Macrona vikao je "Montjoie Saint Denis", što je srednjovjekovni, rojalistički ratni poklič i znak podrške ekstremističkim krugovima u Francuskoj. Čini se da se Tarelu zamutila granica između stvarnog svijeta i videoigara. Kada su mladića, koji živi sa majkom i radi razne neobične poslove, pitali zašto je učinio to što je učinio, u svojim odgovorima je ponudio "ideološki gulaš", rekli su izvori iz policije.

Obojica muškarca opisana su kao osobe koje žive na društvenim marginama u paralelnom svijetu srednjovjekovne nostalgije i videoigrica. Neki mediji su javili da su povezani sa "žutim prslucima", pokretom protiv sve veće nejednakosti u društvu, a za koji simpatije imaju i ultradesničari i ultraljevica.

Macron je napad na sebe opisao riječima da iza njega stoji "idiotizmom", a liderica desničarske opozicije Marine Le Pen se brzo distancirala i osudila ga, jer želi održati novi umiveni imidž stranke.

(Jutarnji list)

Vezane vijesti

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it