Bosnia and Herzegovina

(VIDEO) Zbog sumnje na koronavirus evakuacija Doma za stare i nemoćne

Kako N1 saznaje u Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, u toku je evakuacija korisnika Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu.

Prema informacijama, desetak osoba u Domu za starije i nemoćne pozitivno je na koronavirus.

Iz mjera predostrožnosti u toku je evakuacija jednog od odjela Doma za starije u bolnicu na Križinama. Inače je u Domu ukupno smješteno više od 300 korisnika. Riječ je o prvoj takvoj situaciji u Hrvatskoj.

Epidemiolozi su na terenu i intenzivno provjeravaju kontakte svih osoba kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom.

Reporter N1 javlja kako RADNICI Hitne pomoći u skafanderima čekaju pred Domom. Cijela evakuacija mogla bi potrajati dugo u noć i nastaviti se tijekom sutrašnjeg dana jer se velik broj ljudi mora evakuirati pojedinačno.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je medijima da se koronavirus pojavio na drugom katu staračkog doma i za sada je na koronavirus pozitivno 10-tak štićenika doma.

"Radi se staračkom domu čiji je vlasnik država. Svi oni za koje se utvrdi kako su zaraženi koronavirusom ili koji su bili u kontaktu sa pozitivnim štićenicima doma, bit će izolirani i primljeni u KBC Split.

Sve je pod kontrolom epidemiologa i prostor Doma u kojemu se pojavio koronavirus bit će dezinficiran, te će se poduzeti sve potrebne mjere koje se poduzimaju u ovakvim slučajevima.

Nažalost dogodilo se u Splitu, ono što smo najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženiji", rekao je ministar Beroš.

Na drugom katu na kojem se pojavio koronavirus smješteno je 50-ak korisnika Doma, a prema neslužbenim informacijama na tom se katu nalaze polupokretni korisnici.

Zbog epidemije koronavirusa domovi za starije širom zemlje praktički su "pod ključem" još od marta, a zabranjene su i posjete.

Football news:

Captain Valeika was born in Moscow. Russian Russian mother, father-conductor, performed with Celine Dion and still supports Spartak
Scott Makemine: Looking cuts with Zidane, Vieira, Keane. Amazing box-to-box
Jessie Lingard: Last season, I didn't force myself or set goals. It's like a new start
Fjortoft about Werner: Timo is the best talent in Europe. If Liverpool want him, he will be there
The Union was suspended from matches the forward Poltera. The player did not want to take a pay cut
Ex-Guardiola assistant: Messi will be able to play in midfield like Xavi in a few years
Kante resumed individual training at the Chelsea base