Bosnia and Herzegovina

Vildana Bešlija traži da se starijima od 65 i mlađima od 18 godina odobri izlazak iz kuće

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS-a, uputila je inicijativu kojom traži odobravanje kretanja u terminima koji će biti prilagođeni građanima starijim od 65 godina, kao i djeci i mladima do 18 godina.

-Termini koji bi bili najbolji za izlazak naših sugrađana starijih od 65 godina su jutarnji, recimo od 8 do 9.30, za odlazak u kupovinu ili obavljanje drugih obaveza, te sat vremena za šetnju, pred policijski čas, što bi sad, u periodu ljetnog računanja vremena bilo od 19 do 20. Napominjem da u Sjevernoj Makedoniji ljudi stariji od 65 godina smiju izaći na jedan sat svaki dan, u Srbiji jednom sedmično, zato smatram da, iako je donešena u najboljoj namjeri, ova naredba ipak mora pretrpjeti izmjene, kako bi bila spriječena diskriminacija i zatočeništvo ove kategorije stanovništva, rekla je Bešlija.

image

Bešlija: Boravak na otvorenom djece u pratnji jednog roditelja

Bešlija je također predložila uspostavljanje telefonskih linija koje će biti 24 sata aktivne za sve osobe iznad 65 godina.

- Svrha te linije je omogućavanje posjeta svim osobama iznad 65 godina, koje iskažu potrebu, posebno onima koji žive sami, kaže Bešlija.

Samo u Kantonu Sarajevo je 68.000 osoba starijih od 65 godina bez prava na kretanje. Procjena je da njih oko 20.000 žive sami.

- Važno je i da nadležni razmotre i određen termin za boravak na otvorenom djece i mladih do 18 godina starosti u pratnji jednog od roditelja/staratelja, dodala je Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS-a.

Football news:

Balotelli on skipping training: I'm still sick
CEO Of The Homeland: Information about merging with Khimki is incorrect
Liverpool offered Werner the same salary as Chelsea, but dropped out of the competition as Leipzig refused to make a discount
A large number of games play into the hands of Real Madrid. Their composition is better than that of Barca. Ex-Madrid player Pirri on the La Liga calendar
The referee in Latvia showed a black football player a red card and a FAK. This is a very awkward situation
Barcelona has launched the streaming service Barça TV+
In the network appeared pictures of the new guest form Arsenal. Its texture resembles marble