Bosnia and Herzegovina

VLADA NACIONALNOG PREPORODA U RS-u: Savez za promjene dogovorio niz mjera, ali će najviše pažnje izazvati obećana VISINA PLATE I PENZIJE

Stranke Saveza za promjene obavezale su se da će, nakon eventuane izborne pobjede, formirati vladu nacionalnog preporoda koja će imati zadatak da u roku od dvije godine reformiše javni sektor u Republici Srpskoj.

Kako je navedeno u danas potpisanom Sporazumu o principima političkog djelovanja, reforma podrazumjeva uvođenje principa zakonito zapošljavanje u javnom sektoru, a potom slijede poreska reforma, te smanjenje parafiskalnih nameta na najmanju moguću mjeru.

Konkretno obećavaju da će poresko opterećenje na rad smanjiti na nivo iz 2006. godine, a da će penzije povećati za deset odsto.

Četvorogodišnji strateški ciljevi vlade koju planira da formira SzP su smanjenje nezaposlenosti mladih u Srpskoj, prosječna plata veća od 1.000 KM, a prosječna penzija veća od 500 KM.

Osim usvajanja zakona o ispitivanju porijekla imovinje i donošenja novog zakona o sukobu interesa, Savez za promjene zalaže se za eliminisanje nepotizma i za temeljnu reformu zdravstvenog sistema sa ciljem da zdravstvena zaštita bude brza, efikasna i lako dostupna svakom stanovniku, a u okviru toga vraćanje dostojanstva zdravstvenim radnicima.

– Potpuna digitalizacija i opšte unaprjeđenje obrazovnog sistema, sistema socijalne zaštite, javne uprave i javnih preduzeća. Decentralizacija i ravnomjeran razvoj lokalnih zajednica sa naglaskom na razvoj manje razvijenih opština radi očuvanja stanovništva i privrede – dio je iz koalicionog sporazuma.

Kako su potpisali lideri deset političkih partija koje su podržale Vukotu Govedaricu za predsjednika RS i Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva BiH, trajni ciljevi vlade nacionalnog preporoda su očuvanje Republike Srpske kao demokratskog i uređenog društva, kao sankcionisanje i prevencija kriminala i korupcije „koje su proizvele vlasti u sprezi sa interesnim klanovima bez obzira na stranačku pripadnost“.

Cilj je i čvrsta vladavina prava sa snažnom porukom da su javni interesi iznad svih drugih i podizanje životnog standarda građana.

alt

Foto: Siniša Pašalić

Koliko će koja od stranaka učestvovati u vlasti na nivou RS i BiH biće precizno naknadnim aneksom sporazuma, i to u zavisnosti od broja osvojenih glasova na opštim izborima u oktobru 2018.

U slučaju pobjede ovog bloka, NDP ima pravo da predloži svog kandidata za predsjednika Vlade ili predsjednika Narodne skupštine RS.

Sve potpisnice su se obavezale da usklade svoje politike i da usvoje zajedničku političku platformu koja će biti promovisana u predizbornoj kampanji.

– Savez za promjene će provoditi zajedničke i pojedinačne izborne kampanje primjereno mogućnostima i formirati zajednički štab za koordinaciju predizbornih aktivnosti za zajedničkih kandidata za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH sa sjedištem u Banjaluci – navodi se u potpisanom sporazumu.

Football news:

39-year-old belezoglu is the first player in the history of the Turkish championship to score in four decades
Watch your language when you talk about Florence. The poor are also robbed. Fiorentina fans responded to Ribery
Manchester United and Manchester City will compete for Coulibaly and Skrinjara
Juventus and Manchester City are the leaders in the fight for Adam Traore
Pep Guardiola: I Want Messi to stay in Barcelona
Kike Of Setian: Of course, we can win the championship. This is evidenced by facts and mathematics
Bartomeu on Messi: We have to renew the contract. Leo told me that he wants to finish his career at Barca