Bosnia and Herzegovina

VLADA REPUBLIKE SRPSKE SMIJENILA  DIREKTORICU BIJELJINSKE BOLNICE: Na mjesto Milice Lovrić sjeo poznati doktor blizak...  

Za sutra je zakazan pres ispred bolnice dijela nezadovoljnih radnika zbog izvršenih kadrovskih promjena,ali kako saznajemo veći dio njih već otkazuje prisustvo ovom skupu.

Kako BN TV saznaje iz izvora bliskih Vladi Republike Srpske smjena direktorice bijeljinske bolnice Milice Lovrić uslijedila je nakon posjete predstavnika Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Evo o čemu je Insitut obavijestio Vladu Republike Srpske i koje zaključke je donijela Komisija ministarstva Vlade Republike Srpske o izvršenom nadzoru u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina.

U izvještaju Vladi je navedeno:

U trenutku održavanja sastanka, sedam zdravstvenih radnika bolnice Bijeljina je zaraženo, od čega je troje povezano sa jednim događajem (održavanje sportske manifestacije i druženja zdravstvenih radnika mahom hiruškog odjeljenja) dok su ostali iz različitih klastera.

25.06.2020. godine, četvrtak, održana je rekreativna fudbalska utakmica na kojoj je učestvovalo 25 zdravstvenih radnika bolnice Bijeljina, a nakon toga je upriličeno druženje u restoranu.

Nakon nekoliko postavljenih pitanja i nedovoljno jasnih odgovora, na kraju je utvrđeno da su, poslije navedene sportske manifestacije i druženja, svi zdravstveni radnici dolazili na posao sve dok jedan ljekar koji je prisustvovao manifestaciji nije dobio simptome bolesti (povišenu temperaturu), zbog čega je testiran 01.07. kada je potvrđena infekcija.

Ovaj ljekar je neposredno prije sportske manifestacije proveo dvije sedmice na radu u Kliničkom centru Srbije gdje obavlja subspecijalizaciju.

Nakon što je kod gore navedenog ljekara potvrđena infekcija, naredni dan su testirane neke od osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa njim tokom sportske manifestacije, te je infekcija potvrđena kod još dva ljekara. Komisija nije dobila jasnu informaciju koliko prisutnih na manifestaciji je testirano, niti na koji način je izabrano ko treba da bude testiran.

Pored tri navedena ljekara još četiri zdravstvena radnika bolnice Bijeljina su zaražena.

Niko od zaraženih zdravstvenih radnika trenutno nema simptome bolesti.

Osobe koje su prisustvovale navedenom sportskom događaju, a rezultat testa im je bio negativan, nastavili su da rade, uz obavezno korištenje lične zaštitne opreme. Nije jasno da li je urađena procjena izloženosti tih zdravstvenih radnika, koliko ih je bilo u kontaktu visokog rizika, i ako su bili u takvom kontaktu, zašto nisu stavljeni u 14-dnevni karantin.

Komisijaje naknadno saznala da je infekcija tokom popodneva 03.07. potvrđena kod tri radnika HES-a Doma zdravlja. Takođe, infekcija je potvrđena kod još pet zdravstvenih radnika bolnice , svi povezani sa gore pomenutom sportskom manifestacijom.

Komisija je stekla utisak da menadžment bolnice nije odmah jasno predočio sve relevantne informacije i da su informacije date prema javnosti i prema Komisiji kontradiktorne.

Zdravstveni radnici, koji su zbog kontakta testirani, nisu stavljeni u karantin, čak ni oni kojni su bez dileme bliski kontakti zaraženih (članovi istog domaćinstva),

Ovo je između ostalog navedeno u izvještaju predstavnika Instituta za javno zdravstvo RS tokom njihovog boravka u Bijeljini, nakon čega je i došlo do kadrovskih promjena u toj zdravstvenoj ustanovi. Za direktora bolnice postavljen je Zlatko Maksimović.

Za sutra je zakazan pres ispred bolnice dijela nezadovoljnih radnika zbog izvršenih kadrovskih promjena,ali kako saznajemo veći dio njih već otkazuje prisustvo ovom skupu.

Football news:

Chakyr should not have counted Langle's goal. Ex-referee Andujar Oliver on the Barcelona-Napoli match
Lampard on Chelsea's challenge for the new season: we Don't want to limit ourselves to fighting for the top 4
Lewandowski scored his 66th goal in the Champions League and moved to 4th place, ahead of Benzema. To Raul's 5 goals
Barcelona and Bayern have won the Champions League 10 times. 6 other participants of the 1/4 final of 0 cups
Gennaro Gattuso: Napoli fell asleep for half an hour and gave Barca victory. We dominated and hit more often
Lewandowski finished off Chelsea: 2 goals and 2 assists. His statistics this season are more than space
Barca flick: Not focusing on Messi. We want to show our strengths