logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Vlada RS-a lani u skupštinsku proceduru uputila 93 zakona

Vlada Republike Srpske (RS) uputila je u prošloj godini u skupštinsku proceduru 93 zakona te 40 akata iz tematskog dijela Programa rada Narodne skupštine.

Parlamentu su predložili 26 zakona, koji nisu bili planirani skupštinskim programom rada, podsjećaju iz entitetske vlade.

Među njima su zakoni kojima su povećane plate u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, kulturi, unutrašnjim poslovima, pravosuđu, organima uprave i drugim javnim službama, te zakoni o podsticajima u privredi, izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koji predviđa besplatno studiranje na javnim univerzitetima u RS, te zakon o izmjenama i dopunama zakona o stvarnim pravima, bankama i o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Auto-puta i Gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača.

Programom rada Narodne skupštine za 2019. godinu predviđeno je usvajanje 98 zakonskih rješenja. Od planiranog broja, taj zakonodavni dom usvojio je 67 zakona, te 26 zakona, koje je predložila Vlada RS, a koji nisu bili planirani Programom rada.

Kada je riječ o tematskom dijelu, od planiranih 41 akta, razmatrana su i usvojena 32 akta, te još osam, koje je predložila Vlada, a koji nisu planirani Programom rada Narodne skupštine Republike Srpske.

Entitetski parlament je na 5. redovnoj sjednici, održanoj u junu 2019. godine, izglasao 35 zakonskih rješenja.

Vlada i resorna ministarstva, u 2019. godini, pripremili su, kako je saopćno, odgovore na 260 poslaničkih pitanja.

(Vijesti.ba / FENA)

Themes
ICO