Bosnia and Herzegovina

Vlada želi da pomogne privredi, ali i poslodavci trebaju pokazati senzibilnost

Koordinaciono tijelo za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede te poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogođenih krizom izazvanom pandemijom koronavirusa održalo je danas sastanak u Kantonu Sarajevo. Kako navode iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, učesnici sastanka bili su premijer KS-a Mario Nenadić, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar privrede Draško Jeličić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasna Agić, te predstavnici Udruženja poslodavaca i Ekonomskog instituta.

Rebalans budžeta

Ključni zaključak ovog sastanka je da će Vlada Kantona Sarajevo do 31. marta donijeti kratkoročni set mjera pomoći privredi u cilju očuvanja radnih mjesta. On će podrazumijevati pomoć pravnim subjektima koji su pogođeni mjerama zabrane obavljanja djelatnosti iz oblasti turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva, prijevoza putnika, trgovine i slično, a posebno onima koji prema klasifikaciji djelatnosti obavljaju pretežitu djelatnost koja je obuhvaćena mjerama zabrane.

Također je zaključeno i da će srednjoročni set mjera biti donesen nakon rebalansa budžeta Kantona Sarajevo, kao i da će se nakon završetka krize donijeti set dugoročnih mjera za oporavak kantonalne privrede.

Istaknuto je kako će Vlada pomoći poslodavcima koji su zadržali radnike, tako što će sufinansirati dio troškova za isplatu martovske i aprilske plaće. Podaci će biti prikupljeni od Porezne uprave o broju pravnih subjekata i broju zaposlenih radnika, koji su zadržani u radnom odnosu do 31. marta, odnosno 30. aprila 2020. godine.

Naglašeno je da su radnici odgovornost i Vlade i poslodavaca, da Vlada želi da pomogne privredi, ali i da poslodavci trebaju pokazati odgovornost i senzibilnost.

Najbolja rješenja

Razmatran je i prijedlog mjera poslodavaca koji zahtjevaju i ukidanje parafiskalnih nameta i oslobađanje od zakupnine. Poslodavci su, također, istakli da zaposleni u javnom sektoru trebaju podijeliti teret krize solidarno sa realnim sektorom.

Najavljeno je da će Vlada sutra organizirati sastanak sa sindikatima i načelnicima općina, kao i sa predstavnicima federalnog nivoa vlasti, kako bi se iznašla najbolja rješenja za privredu i radnike u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku je bilo i riječi o oslobađanju od plaćanja poreza na dobit za 2019. godinu, ali i zaključeno da se u konkretnom slučaju radi o nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Football news:

Real were denied the transfer of Havertz for 80 million euros. Bayer wants 100 million (Bild)
Balotelli on skipping training: I'm still sick
CEO Of The Homeland: Information about merging with Khimki is incorrect
Liverpool offered Werner the same salary as Chelsea, but dropped out of the competition as Leipzig refused to make a discount
A large number of games play into the hands of Real Madrid. Their composition is better than that of Barca. Ex-Madrid player Pirri on the La Liga calendar
The referee in Latvia showed a black football player a red card and a FAK. This is a very awkward situation
Barcelona has launched the streaming service Barça TV+