logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

VOŽD JE OSTAO SASVIM SAM: 'Nakon nastavka puta BiH u NATO i Putin će mu zatvoriti vrata Kremlja, ostaje mu samo pobratim Dragan Jugos Čović…'!

Novi blog Nebojše Vukanovića prenosimo u cijelosti

Piše: NEBOJŠA VUKANOVIĆ

  

Beč je dugi niz godina bio jedina destinacija u koju je Dodik mogao napraviti kratak izlet i susresti sa nekim uticajnijim političarem u nekoj evropskoj državi, ali nakon velike afere, ostavke Štrahea i očekivanog sunovrata ultra-desničara iz Slobodarske partije Austrije, vjerujem da će i ta jedina vrata biti zatvorena. Štrahe je optužen da je Rusima namještao kompanije i medije ukoliko finansijski podrže njegovu kampanju i partiju, i sigurno da će ranjeni „slobodarci“ biti izbačeni iz vlasti i dugo vremena izbjegavati bliske susrete sa Rusima, Srbima zbog teške hipoteke i optužbi iz poslednje afere.

Dodik je postao koban i za neke evropske političare, ne samo za svoj narodi i Republiku Srpsku, a drugari Štrahe i Gudenus pokošeni su samo par dana nakon posjete i razgovora u Beču. Dodik je ranije, uoči izbora, pozivao Srbe u Austriji da glasaju za Štrahea i Slobodarsku partiju, a sa druge strene Štrahe je 3 puta primio Dodika u Beču i uzvraćao podršku u predizbornim kampanjama. Treći sastanak je za austrijskog vicekancelara bio koban, i od najavljene uzvratne posjete Sarajevu i Banjaluci nakon ostavke nema ništa. Osim Štrahea, na ostavku je primoran i srpski zet Johan Gudenus, bivši zamjenik gradonačelnika Beča i šef Kluba poslanika Slobodarske partije u Parlamentu Austrije, takođe veliki drugar srpskog člana Predsjedništva BiH, sa kojim se toliko zbližio da je bio i neka vrsta starog svata na njegovoj svadbi.

Ono o čemu se može razmišljati je pitanje šta je to tako zbližilo i naprasno povezalo Dodika i Štrahea, Gudenca i austrijske ultra-desničare!? Programski i politički stavovi nisu, jer je SNSD formalno socijaldemokratska ljevičarska stranka i nema ništa zajedničko sa austrijskim ultradesničarima! Osim žudnje za novcima, u politici im je zajedničko još samo odnos prema migrantima, ali teško da bi ih nevoljnici tako zbližili. Odgovor bi se možda mogao dobiti u Predstavništvu Republike Srpske u Beču od prvog čovjeka Mladena Filipovića, koji vrlo netransparentno troši narodni novac.

alt

Poznato je da Vlada Republike Srpske krije podatke o trošenju novaca, aktivnostima i rezultatima rada osam Predstavništva Republike Srpske širom svijeta, u kojima je Dodik na lična lobiranja za 10 godina u Evropi potrošio skoro 28 miliona maraka. Dešavanja na Ibici, finansiranje Slobodarske partije i njene kampanje, nuđenja austrijskih kompanija i trgovina nacionalnim interesima, pokazala je slabosti Štrahea, ali i dala naznaku šta ga je spojilo sa Dodikom. Sličan se sličnom raduje, Dodik je uvijek bio široke ruke kada je u pitanju budžet i narodni novac, i svi koji mogu sabrati 2 i 2 shvatiće kako su Štrahe, Gudens i Dodik naprasno postali veliki prijatelji.

alt

Padom Štrahea i Gudensa Dodik je izgubio poslednje utočište u Evropi, i svakako da mu je zadat novi veliki udarac, jer su mu sad sva vrata u Evropi zatvorena. Nakon formiranja novog Savjeta ministara BiH i nastavka puta BiH u NATO sigurno će mu i Putin zatvoriti vrata Kremlja i neće biti predizbornih slikanja, a Dodiku, osim pobratima Dragana Jugosa Čovića, samo još ostaje da preko Drine obiđe vilu na Dedinju, i svrati do drugara na Andrićev venac i Patrijaršiju. Vučić ga svuga voda uz sebe kao kućnog ljubimca, a pri-pejd Irinej uvijek priskoči kad je nevolja, ali je pitanje da li će ova dva saveznika biti dovoljna da se izbori sa brojnim problemima.

Vezane vijesti

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO