Bosnia and Herzegovina

Zahuktava se njemačka industrija, sve više narudžbi

Njemačke fabričke narudžbine porasle su u junu, pokazuju današnji zvanični podaci, koji ulivaju nadu da je najveća evropska ekonomija na putu oporavka nakon pada zabilježenog usljed zatvaranja zemlje zbog pandemije korona virusa ranije tokom godine.

Industrijske narudžbe su u junu povećane za 27,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Ministarstva ekonomije, prenosi agencija AP.

Ovo povećanje je za više od dva puta veće nego što su predviđali ekonomisti, i dolazi nakon snažnog majskog rasta porudžbi od 10,4 procenta.

Glavni ekonomista ING banke Karsten Brzeski rekao je da je nakon ukidanja mjera zatvaranja zemlje u aprilu, u Njemačkoj uglavnom rast bilježila privatna potrošnja dok je industrijska aktivnost zaostajala.

"Današnji podaci ukazuju na to da bi industrija mogla da uhvati zamajac koji se uočava u ostatku ekonomije", naveo je Brzeski.

Njemačka privreda je pretrpila snažan udarac usljed mjera ograničenja tokom pandemije, pri čemu je u drugom kvartalu ove godine registrovala pad bruto domaćeg proizvoda od 10,1 odsto, jer su izvoz i poslovne investicije drastično pali.

Mada su industrijske narudžbe u junu povećane, njihov broj je i dalje za preko 11 procenata ispod nivoa na kom su bile u istom mjesecu prošle godine.

Football news:

Barcelona announced Suarez's move to Atletico
Barcelona will receive 2 million euros for the transfer of Suarez in the seasons when Atletico reaches the 1/4 finals of the Champions League
Chelsea's newcomers came off in the League Cup: Havertz scored a hat-trick (the first of his career), Chilwell an assist, Silva played an hour
Manchester United will lose 139.39 million pounds if the Premier League season is held without spectators - the most in the League
Ruediger - Barcelona's priority transfer target
Arsenal have won 6 matches in a row
Inter midfielder vesino is In talks with Napoli. He was offered to Zenit