Bosnia and Herzegovina

Zamke brzog mršavljenja

Limunada dijeta je postala poznata širom svijeta jer su se u njenu djelotvornost klele mnoge poznate ličnosti koje su je isprobale.

Unos tečnosti

Međutim, stručnjaci tvrde da je ova dijeta daleko od onoga što se podrazumijeva pod zdravom hranom, a isto tako tvrde da rezultati dobiveni na ovaj način nisu trajni. To znači da je velika mogućnost da ćete kilograme vratiti jednakom brzinom kojom ste ih i izgubili. Ako ne i brže. 

Ova se dijeta isključivo bazira na unosu tečnosti, i to pića nalik limunadi, slane vode i biljnog laksativnog čaja. Njeni pobornici garantiraju, ako se deset ili više dana budete pridržavali ovakvog načina ishrane, izgubit ćete kilograme, izbaciti toksine iz organizma, biti puni energije i osjećati se vitalno, sretno i zdravo.

Isto tako, tvrde da ćete prestati žudjeti za nezdravom hranom.  Činjenica je da ćete zbog minimalnog unosa kalorija izgubiti kilograme jer nećete jesti gotovo ništa, ali isto tako ćete izgubiti i mišićnu masu, kosti i vodu iz organizma te ćete vjerovatno vrlo brzo vratiti kilograme. 

Iako su tretmani detoksikacije popularni, nema čvrstih dokaza koji ukazuju na to da oni utječu na gubitak kilograma. S druge strane, mnogi ljekari tvrde da posebna detoksikacija organizma nije potrebna, jer zdrava jetra sasvim dobro obavlja taj posao.

Osjetite umor

Tokom ove dijete vjerovatno ćete stalno biti gladni, a postoji mogućnost da osjetite i simptome detoksikacije, naprimjer umor, dosadu, glavobolju i žudnju za nezdravom hranom. Prema sajtovima i knjigama koji se ovom dijetom bave, treba se striktno pridržavati svih savjeta kako biste izbjegli moguće nuspojave.

Zdrava ishrana

Stručnjaci kažu da tokom ove dijete čvrsta hrana nije dozvoljena, jedino se smije koristiti slana voda, limunada i biljni čaj s laksativnim djelovanjem i to tokom prvih deset dana. Osim čvrste hrane, zabranjen je i alkohol. 

Ne postoji brz i jednostavan način za dugotrajni gubitak kilograma, a rezultate, koji će dugo trajati, postići ćete uravnoteženom i zdravom ishranom, kao i redovnim vježbanjem, što je jedini prihvatljiv način za naše opće zdravlje.

Football news:

Semin on the goal the Beginning: Great debut. He will establish himself at the heart of Atalanta, I have no doubt
Paulo dybala: I always admired Federer, I try not to miss his matches
Barcelona will sue a journalist for making racist statements about Fati
Frank Lampard: Mendy is our number one, but everyone has the right to prove their superiority in the competition
Ex-head of Loco Naumov: We need to beat Red bull in the second leg and go from 3rd place in the playoffs Europa League
CSKA starts in the Europa League. Beat Wolfsberg?
Arteta on not including Ozil in Arsenal's Premier League bid: I couldn't get a better game out of him