Bosnia and Herzegovina

Zanganeh: Sankcije SAD neće ugroziti iranski naftni sektor

KAIRO - Iranski ministar za naftu Bižan Zanganeh je rekao da naftna industrija u zemlji neće biti ugrožena najnovijim sankcijama SAD, prenio je Rojters.

Zanganeh je na Twitteru napisao da sankcije koje su SAD uvele njemu i njegovim kolegama predstavljaju "pasivnu reakciju na neuspjeh Vašingtona da izvoz nafte Teherana svede na minimum".

"Era unilateralizma u svijetu je završena. Iranska naftna industrija neće biti ugrožena", rekao je iranski ministar.

SAD su danas uvele nove sankcije Iranu, usmejrene uglavnom na naftni sektor u zemlji.

Među akterima i institucijama kojima je Vašington uveo sankcije nalaze se iranski ministar za naftu, Nacionalna iranska naftna kompanija i Nacionalna iranska tankerska kompanijia, kao i četiri osobe koje je američko ministarstvo finansija optužilo za učestvovanje u skorašnjoj prodaji iranskog benzina vladi Nikolasa Madura u Venecueli.

Američko ministarstvo finansija je navelo da su sankcije uvedene ključnim akterima u iranskom naftnom sektoru, zbog pružanja podrške elitnoj stranoj paravnoj špijunskoj organizaciji koja radi za Korpus čuvara islamske revolucije, a koja se nalazi na crnoj listi SAD.

Tenzije između Vašingtona i Teherana pojačale su se nakon što je Tramp 2018. godine jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Football news:

Liverpool are Interested in 21-year-old Leipzig defender Konate
Niko Kovac: I'm Waiting for Golovin to return. But it might be better to wait another week or two
Suarez's Italian language examiners were suspended for 8 months. An investigation is underway against the Director of Juve Paratici
Zinedine Zidane: I Never felt untouchable at Real Madrid. Criticism is normal
Marca made a Grand Declaration of love to Ramos. On the front page-100 reasons to extend Sergio's contract with Real Madrid
Manchester United can invite Tuchel. The coach of PSG is Interested
Napoli stadium renamed in honor of Maradona