Cyprus

Απειλούν με όπλα τον Δήμο στην Πάφο – Για την εξασφάλιση και χρήση τουρκοκυπριακών ακινήτων

Tης Αλεξίας Καφετζή

Μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή και τη δημιουργία του τεράστιου προβλήματος με τον διαμοιρασμό των τουρκοκυπριακών περιουσιών και το θέμα όχι μόνο παραμένει εκκρεμές, αλλά παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται από χθεσινές δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνος Φαίδωνος ο οποίος σε δηλώσεις αποκάλυψε ότι κάτοχος τουρκοκυπριακών ακινήτων στην πόλη της Πάφου ανέφερε σε  λειτουργό του Δήμου ότι κατέχει όπλα απειλώντας ευθέως ότι θα τα χρησιμοποιήσει.

Οι δηλώσεις Φαίδωνος έγιναν στη διάρκεια πρωινής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΦΑ στη διάρκεια της οποίας ο δήμαρχος ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντή.  Ο κ. Φακοντής μίλησε για αυθαίρετες παρεμβάσεις του Δήμου Πάφου σε τ/κ περιουσίες που παραχωρούνται σε πρόσφυγες για έργο το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε τις απαιτούμενες εγκρίσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο. Παρέλαβα παραγκούπολη και δίνω μάχες λέει ο Φαίδωνος, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών στην ίδια εκπομπή ανέφερε ότι αναμένει σχετική έκθεση για τα γεγονότα.

Ο Ανδρέας Φακοντής κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι αυθαίρετα και χωρίς καμιά ενημέρωση των Δημοτών προχώρησε με την υλοποίηση ενός σχεδιασμού για διαμόρφωση της οδού Φελλάχογλου και των παρακείμενων χώρων στάθμευσης. Η οδός Φελλάχογλου είναι η οδός που χώριζε την Πάφοστον ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό τομέα. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι για το έργο δεν προκηρύχθηκαν προσφορές ενώ το κονδύλι δεν εγκρίθηκε σύμφωνα με τον ίδιο από το Δημοτικό Συμβούλιο. Από τις κατεδαφίσεις που έγιναν, είπε, επηρεάστηκαν πρόσφυγες μεγάλης ηλικίας οι οποίοι έχουν συμβάσεις και άρα δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στις περιουσίες του.

Ανταπαντώντας ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε ότι οι σχεδιασμοί για το έργο ήταν γνωστοί και έγιναν πριν 8 μήνες. Η έγκριση είπε δόθηκε περίπου πριν από ένα μήνα και το κονδύλι είχε εγκριθεί. Υποστήριξε επίσης ότι δεν έγινε καμία παρέμβαση σε περιουσία η οποία είναι εκχωρημένη μέσω σύμβασης. Παρέλαβα ένα εμπορικό κέντρο παραγκούπολη ανέφερε ο Φαίδωνας Φαίδωνος τονίζοντας ότι δόθηκε μάχη για να κατεδαφιστούν τσίγκινες παράγκες του 1963. Μίλησε για εικονικά συμβόλαια από πρόσφυγες που σήμερα κατέχουν πολυώροφες πολυκατοικίες και άλλες περιουσίες και συνεπώς δεν θα έπρεπε σήμερα να κατέχουν και να διεκδικούν άλλες τουρκοκυπριακές περιουσίες. Αναφέρθηκε μάλιστα σε παράδειγμα μεγαλοεπιχειρηματία ο οποίος κρατά περιουσίες αξίας πέραν των 10 εκατομμυρίων ευρώ στις οποίες διατηρεί παράνομα αποθήκες και άλλα υποστατικά. Σ’ αυτό το σημείο έκανε και την αποκάλυψη βόμβα, λέγοντας: Όταν του γίνεται παρατήρηση απειλεί με χρήση όπλων.

Παρέμβαση στην ίδια εκπομπή έκανε παρέμβαση και ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Ανέφερε ότι υπάρχει όντως μεγάλη ασυδοσία και κατάχρηση όσο αφορά κάποιους που νέμονται περιουσίες δεκάδων αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Το Υπουργείο είπε ο κ. Νουρής, έχει ήδη κάνει πιλοτική μελέτη σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις δαπάνες του κράτους που φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι εξαιρετικά χαριστικές οι παραχωρήσεις των περιουσιών αυτών. Χαριστικές οι παραχωρήσεις των Τ/Κ περιουσιών σε πολλές περιπτώσεις.

 Αναφερόμενος δε στον Δήμο Πάφου, είπε ότι ο Δήμαρχος Πάφου εφαρμόζοντας μια διαφορετική μεθοδολογία για να αποφύγει την γραφειοκρατία, πέτυχε να έχει τη μεγαλύτερη και καλύτερη αξιοποίηση των τ/κ περιουσιών που του έχει παραχωρηθεί, κατά τρόπο που λειτουργεί προς όφελος του συνόλου της πόλης αλλά και των πολιτών. Πέραν του 90% αξιοποιήθηκαν υπέρ του Δήμου και πολιτών, είπε, ενώ ανέφερε επιδοκιμαστικά έναντι της γραφειοκρατίας ο κ. Φαίδωνο επιλέγει δυναμικές παρεμβάσεις, αλλά μέσα στο πλαίσιο της  νομιμότητας.

Ερωτηθείς για τις τελευταίες παρεμβάσεις σε περιουσίες από τον Δήμο, ο Νίκος Νουρής απάντησε ότι με βάση την ενημέρωση που έχει, πρόκειται για κατεδάφιση παράνομων παραπηγμάτων, ωστόσο επισήμανε ότι αναμένει σχετική έκθεση για τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Αυτά όλα είναι αποτέλεσμα της ατολμίας και της αναποφασιστικότητας της Κυβέρνησης να προβεί σε τομές ώστε να λύσει το πρόβλημα που έχει πολλές διαστάσεις. Χαρακτηριστικά επισημαίνουμε ότι τον τελευταίο καιρό βρίσκονται σε έξαρση οι περιπτώσεις Τουρκοκυπρίων που διεκδικούν περιουσίες τους,  οι οποίες είχαν δοθεί από την Δημοκρατία σε πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία 85 περίπου υποθέσεις αστικών αγωγών βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίου από Τουρκοκύπριους που διεκδικούν είτε αποζημίωση είτε άμεση επιστροφή της περιουσίας τους.

Καθησυχάζει το Υπουργείο

Σε πρόσφατη εξέταση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και το κυβερνών κόμμα έσπευσε να καθησυχάσει τους επηρεαζόμενους λέγοντας πως η σχετική νομοθεσία είναι επαρκής για να προστατεύσει τους ελληνοκύπριους κατόχους τους. Ο Ονούφριος Κουλλάς, Βουλευτής ΔΗΣΥ, δήλωσε τότε:

“Ουδεμία ανησυχία πρέπει να υπάρχει…το υπουργείο έχει ενημερώσει γραπτώς τους ενδιαφερόμενους πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία και δεν είναι δεοντολογικά ορθό να σπείρουμε το φόβο στον κόσμο.”

Την ίδια ώρα όμως η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ήγειρε και θέμα, σχετικά με το γραφείο που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση Τουρκοκύπριου ιδιοκτήτη γης στα Πολεμίδια. Το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την υπόθεση είναι το γραφείο Νίκου Αναστασιάδη και συνεταίρων.

Μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις διεκδίκησης τουρκοκυπριακής γης που τρέχουν, είναι στα Πολεμίδια όπου ο ιδιοκτήτης της γης έχει κινήσει αγωγή στο κράτος καθώς και στους κατοίκους των πενήντα ενός σπιτιών, που έχουν κτιστεί στην περιουσία του. Η περίπτωση της Δρομολαξιάς αφορά 22 οικογένειες. Το θέμα φτάνει μέχρι και την Τίμη της Πάφου όπου γεωργικοί κλήροι έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται στην κατοχή Ελληνοκυπρίων.

Football news:

Hans-Dieter flick: Bayern played great defense and didn't let Eintracht do much
Ajax with the score 13:0 beat Venlo. This is the biggest win in Eredivisie history
Messi doesn't score for Real Madrid after Ronaldo left for Juve. In the last Clasico before the transfer, they both scored
Sergio Ramos: Clean penalty, I was grabbed. It is unfair to judge the referee
Ronald Koeman: I don't understand VAR, it's working against us. Barcelona do not deserve such defeats
Griezmann did not make any effective actions in five matches under Koeman
Ex-referee Andujar Oliver believes that the referee should not have awarded a penalty against Barca in the Clasico