Cyprus

Covid-19: Ο πρόεδρος της Ουκρανία εμβολιάστηκε για να δώσει το παράδειγμα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έλαβε σήμερα την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, σε επίσκεψή του στην πρώτη γραμμή στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θέλοντας να ενθαρρύνει τους συμπατριώτες του που συχνά εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στα εμβόλια.

«Εμβολιάστηκα… στην πρώτη γραμμή με τους στρατιώτες μας», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter, ‘ανεβάζοντας’ μια φωτογραφία του ιδίου, με γυμνό το πάνω μέρος του σώματός του και μίας νοσηλεύτριας που σκύβει στο μπράτσο του, προσθέτοντας ότι «το εμβόλιο μάς επιτρέπει να ζήσουμε και πάλι χωρίς περιορισμούς».

«Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθώ, δίνω το παράδειγμα», προσέθεσε ο ίδιος στο Instagram, καλώντας όλους τους Ουκρανούς να εγγραφούν στη λίστα αναμονής. Προς το παρόν, μπορούν να εμβολιαστούν μόνο οι νοσηλευτές που ασχολούνται με ασθενείς κορωνοϊού και οι στρατιωτικοί.

Σύμφωνα με την προεδρία, ο Ζελένσκι, που τον Νοέμβριο μολύνθηκε με κορωνοϊό χωρίς όμως επιπλοκές, εμβολιάστηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας στο Σεβεροντονέτσκ, στην περιοχή του Λουγκάνσκ που πλήττεται από συγκρούσεις με φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.

Μια χώρα περίπου 40 εκατ. κατοίκων, η Ουκρανία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, με καθυστέρηση, την εμβολιαστική της εκστρατεία. Έχει στη διάθεσή της μόνο ένα εμβόλιο, αυτό της AstraZeneca που παρασκευάζεται στην Ινδία και κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Covishield.

Πολλοί Ουκρανοί, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο Covishield, κυρίως λόγω του τόπου παρασκευής του, ενώ η χώρα έχει γνωρίσει στο παρελθόν πολλά σκάνδαλα στα οποία η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι αγόρασε εμβόλια κακής ποιότητας.

Οι αρχές προέβλεπαν αρχικά να ξεκινήσουν την εμβολιαστική εκστρατεία στα μέσα Φεβρουαρίου με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που θα παραδιδόταν στο πλαίσιο του προγράμματος Covax των Ηνωμένων Εθνών, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα παραδοθεί.

Παράλληλα, οι αργοί ρυθμοί στην έναρξη του εμβολιασμού δίνουν τροφή για επικρίσεις: λιγότεροι από 5.000 Ουκρανοί έχουν ανοσοποιηθεί σε έξι μέρες. Σε 24 ώρες, ωστόσο, 45.000 άνθρωποι μπήκαν στη λίστα αναμονής μέσω μιας εφαρμογής και μιας ειδικά σχεδιασμένης ιστοσελίδας, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Ουκρανία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, έχει καταγράψει περίπου 1,4 εκατ. κρούσματα κορωνοϊού και πάνω από 26.000 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Football news:

Bailly could leave Manchester United after refusing to renew his contract. He is unhappy with playing time
Pep Guardiola: City will reach the semi-finals if they don't make mistakes like they did with Lyon
Kane wants to move to Manchester United or Man City. PSG - option in case Levy turns down clubs from England
Ronaldo may leave Juventus if the club does not qualify for the Champions League
Diakabi on the racist scandal: The story is not over. I want Kala to be punished
Agent Hakimi: If Inter were still playing in the Champions League, they would have gone all the way to the end. He is good
PSG may sign Sancho if Mbappe does not renew his contract. Manchester United remain Interested in the midfielder