Cyprus

Δρ Νίκος Μούδουρος: Οι Τουρκοκύπριοι στέλνουν ισχυρό μήνυμα στον Ερντογάν – Ποιος ο φόβος τους

Η χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης του «Ανώτατου Συνταγματικού δικαστηρίου» στα κατεχόμενα που αναφέρει, ως ενέργεια που αντιβαίνει στην αρχή της κοσμικότητας την παράδοση μαθημάτων κορανίου και αποφάσισε τον τερματισμό τους, έφερε την έντονη αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει ευθέως τους Τουρκοκύπριους, λέγοντας τους ότι τα κατεχόμενα «δεν είναι Γαλλία».

Τον χορό των αντιδράσεων από πλευράς Τουρκίας, άνοιξε χθες με αναρτήσεις στο twitter ο επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν, ο οποίος  χαρακτήρισε την απόφαση «προϊόν ενός νου ιδεοληπτικού και δογματικού. «Η ερμηνεία της κοσμικότητας με τόσο ρηχό και λάθος τρόπο είναι ένα βήμα προς την κατάργηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών» έγραψε.

Τόσο οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του Φαχρεττίν Αλτούν έφεραν θύελλα αντιδράσεων στα κατεχόμενα, με πολιτικούς και πολίτες να αντιδρούν, θεωρώντας τις πιο πάνω τοποθετήσεις ως ξεκάθαρη παρέμβαση στα εσωτερικά του ψευδοκράτους και του «δικαστικού σώματος» τους.

Τι σημαίνει η αντίδραση των Τουρκοκυπρίων

Μιλώντας στο politis.com.cy ο Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Νίκος Μούδουρος, τονίζει ότι η χθεσινή απόφαση του «Ανώτατου Συνταγματικού δικαστηρίου» των κατεχομένων έχει αρκετές παραμέτρους οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές, ως προς τα μηνύματα που στέλνουν οι Τουρκοκύπριοι προς την Τουρκία και τον ίδιο τον Ταγίπ Έρντογαν, εξηγώντας παράλληλα πως οι αντιδράσεις οφείλονται κυρίως στις πιέσεις που δέχεται η τ/κ κοινότητα για αύξηση της θρησκευτικότητας.

«Είναι πολύ διαφορετική η σχέση των Τουρκοκυπρίων με την θρησκεία, σε σύγκριση με την σχέση των Τούρκων της Τουρκίας, αλλά και των Ελληνοκύπριων με την δική τους θρησκεία. Υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη και μοιραία η απόφαση του «δικαστηρίου» χθες,  μπαίνει σε ένα μεγάλο πλαίσιο ανάμεσα στις σχέσεις Τουρκίας – Τουρκοκυπρίων», σημειώνει ο κ. Μούδουρος. Οι έντονες αντιδράσεις από πλευράς πολιτικών αλλά και πολιτών ήρθε να ενισχύσει το ζήτημα που προκύπτει στην τ/κ κοινότητα αναφορικά με τα συστατικά στοιχεία της ταυτότητας και της κοσμικότητας τους», προσθέτει ο Δρ Μούδουρος, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αναμένεται αντίδραση του Ερντογάν. Ο Δρ Μούδουρος είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσπαθεί να παρεισφρήσει στην εκπαίδευση των Τουρκοκυπρίων, αλλά υπήρξαν ακόμη τρεις προσπάθειες που κρίθηκαν ανεπιτυχείς, ωστόσο πρόσθεσε πως «ίσως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόφαση επί της αρχής της κοσμικότητας». Εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως οι Τουρκοκύπριοι, σε όσες προσπάθειες έγιναν από την Τουρκία, κατάφεραν να βρουν πόρτες και να προστατέψουν την κοσμικότητα τους. «Από την άλλη, οι Τουρκοκύπριοι, χθες χτύπησαν σε ένα ευαίσθητο σημείο τον Ταγίπ Ερντογάν, που έχει ισχυρή άποψη για την σχέση κράτους, πολιτικής, θρησκείας και δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι», κατέληξε ο Δρ Μούδουρος.

Αγανάκτηση, εξέφρασε ο Ακιντζί για τις απειλές

Χθες βράδυ παρέμβαση έκανε και ο τέως Τουρκοκύπριος Ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολουθώντας τις αντιδράσεις του Τουφάν Έρχιουρμαν και του Κεμάλ Όζγιγιτ, ο οποίος χθες αποφάσισε να μην παρευρεθεί το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας στην συνάντηση με τον Τούρκο Υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε:

«Όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέχουν επιθετικές παρατηρήσεις και απειλές που παρακολουθούνται  με μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση. Το γεγονός ότι αυτή η στάση, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, προήλθε από την χώρα που είπε ότι αναγνώρισε την «ΤΔΒΚ» και το απαιτούσε και από άλλα κράτη, αποκάλυψε για άλλη μια φορά τη σοβαρότητα της κατάστασης». Ο κ. Ακιντζι σημείωσε πως «Η «Βόρεια Κύπρος» δηλώνεται ξεκάθαρα με αυτή την προσέγγιση ως επαρχία της Τουρκίας. Αν υπάρχουν ακόμη εκείνοι που δεν μπορούσαν να δουν τι σήμαινε η παρέμβαση στις εκλογές μας πριν από έξι μήνες, με όλα τα θεσμικά τους όργανα και χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα τους, πρέπει τελικά να έχουν καταλάβει σήμερα».

Οι δηλώσεις Αλτούν  είναι πολύ ατυχείς, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν προσθέτοντας ότι τέτοιες αναφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν γίνονται με αυτόν τον τρόπο συζητήσεις δικαστικών αποφάσεων, ανέφερε λέγοντας ότι «εμείς διαφυλάττουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σαν κόρη οφθαλμού».

Όλοι πρέπει να δείχνουν σεβασμός την ανεξαρτησία των «δικαστηρίων» δήλωσε και ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις «κάποιων Τούρκων αξιωματούχων» βιαστικές και επιζήμιες για την τ/κ δικαιοσύνη.

Χλιαρή αλλά σημαντική χαρακτηρίζουν Τ/κ μέσα την δήλωση του «πρωθυπουργού» Ερσάν Σανέρ, που ναι μεν είπε πως « τα μαθήματα αποστήθισης κορανίου» θα συνεχιστούν και θα κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις και τροποποιήσεις για αυτό» ωστόσο δεν αμφισβήτησε την απόφαση του «ανωτάτου δικαστηρίου».

Χαμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι Τουρκοκύπριοι πολίτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανεχτούν την νέα κατάσταση πραγμάτων που προσπαθεί να επιβάλει -όχι για πρώτη φορά- η Τουρκία και φάνηκε ξανά χθες με τις αντιδράσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και πολίτες αναρτώντας φωτογραφίες με το μήνυμα «Aυτή η χώρα είναι δική μας. Εμείς κυβερνάμε», έστειλαν ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, ενώ αρκετοί έγραψαν πως είναι η ώρα να ξεσηκωθεί ο Τ/κ λαός και να βγουν στους δρόμους.

Θύελλα αντιδράσεων στα κατεχόμενα για παρεμβάσεις Τουρκίας για απόφαση «Συνταγματικού» Δικαστηρίου για μαθήματα Κορανίου

Τσαβούσογλου-Τατάρ: Έστειλαν εκ νέου μήνυμα για λύση δυο κρατών

Η ώρα της Πενταμερούς: Σε θέσεις μάχης οι πλευρές ενόψει 5+1

1+1 δωρεάν… τα μισά χρυσά διαβατήρια

Football news:

Raul is the favorite for the post of coach of Real Madrid, Allegri and Lev are on the list of candidates
Fonseca on 2-0 in the Rome derby: Roma did not allow Lazio to play the way they like
Golovin about learning French: I understand football terminology, but the language itself is not so simple
Chiellini on refereeing the game against Inter: I can't say what I think. But Juve did not steal anything
Alaba bought 2% of Aust for 500 thousand euros. He helps his native club win debts
Just look at how happy Gerrard is. He lifted the first trophy of his coaching career
How nice it was to watch the FA Cup final - more than 20 thousand fans at Wembley!