Cyprus

Η μετάλλαξη της ΕΔΕΚ

Στη δίνη της προεκλογικής εκστρατείας, μιας περιόδου που χαρακτηρίζεται από άκριτη κριτική και ακραίες τοποθετήσεις, εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει τη συνετή στάση και πολιτική της ΕΔΕΚ. Ευρισκόμενη στην αντιπολίτευση και χωρίς καμιά ιδεολογική συγγένεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, η ΕΔΕΚ πολιτεύεται σε λογικά πλαίσια χωρίς εξάρσεις και ακραίες τοποθετήσεις, χωρίς αδικαιολόγητες επιθέσεις, χωρίς μηδενισμούς και χαρακτηρισμούς.

Είναι μια επιλογή που το κόμμα υιοθέτησε εδώ και καιρό. Έχει εισαγάγει στις δράσεις και τις συμπεριφορές της αυτό που λέμε πολιτικό πολιτισμό. Οι παρεμβάσεις του, η κριτική του, οι παρατηρήσεις του διακρίνονται από ποιότητα. Απουσιάζουν οι αδικαιολόγητες επιθέσεις. Εξαφανίστηκε η κριτική για χάρη της κριτικής. Δεν κάνει η ΕΔΕΚ αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Οι μικροπολιτικές συμπεριφορές και τα κομματικά κίνητρα και ελατήρια έχουν τεθεί στην πάντα. Κι ας είμαστε μόλις δυο βδομάδες και κάτι πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου.

Η στάση αυτή της ΕΔΕΚ δεν πρέπει να ξενίζει. Είναι μια πολιτική που εδώ και καιρό ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος έχει εγκαινιάσει. Προτίμησε τον διάλογο από τη σκληρή αντιπαράθεση. Επέλεξε τη διαβούλευση αντί της αντιπαραγωγικής σύγκρουσης.

Σημάδια της νέας γραμμής της ΕΔΕΚ είδαμε και στο τέλος του περασμένου χρόνου, μέσα σε δύσκολες μάλιστα συνθήκες. Όταν σύσσωμη σχεδόν η Βουλή ψήφιζε κατά του Προϋπολογισμού, ήταν η ΕΔΕΚ και ο πρόεδρός της που έβαλαν πλάτη για να μη μείνει η χώρα χωρίς Προϋπολογισμό και χιλιάδες πολίτες χωρίς μισθό, συντάξεις, υγεία και άλλες κοινωνικές παροχές. Ήταν η ΕΔΕΚ και ο κ. Σιζόπουλος που παρέβλεψαν το όποιο πολιτικό κόστος, μπήκαν σε διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση, για να βρουν τρόπο να ξεπεραστεί ο σκόπελος. Και στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού η ΕΔΕΚ πέτυχε πρώτον να εμβολιάσει τον Προϋπολογισμό με φιλολαϊκά μέτρα και δεύτερον να εγκριθεί έστω και με κάποια καθυστέρηση, αποτρέποντας έτσι το χάος που επαπειλούσε να φέρει η μη ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Η συμβολή της ΕΔΕΚ στην αποτροπή εκείνης της κρίσης και η εμπέδωση της ομαλότητας, χωρίς κοινωνικές, οικονομικές ή άλλες συνέπειες αναγνωρίσθηκε από όλο το πολιτικό φάσμα του τόπου. Κάτι που έγινε και από τους πολίτες και ψηφοφόρους, οι οποίοι αναμένεται να ανταποδώσουν στο κόμμα στις εκλογές.

Είναι φανερό ότι υπό την ηγεσία του κ. Σιζόπουλου, η ΕΔΕΚ βαδίζει στον ορθό δρόμο, αποβάλλοντας βαρίδια του παρελθόντος και ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Η προδιαγραφόμενη εκλογική ενίσχυση του κόμματος, θα αποτελέσει εφαλτήριο για νέες κατακτήσεις στο μέλλον και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου.

Football news:

Griezmann about Ronaldo: He is unique and perfect, he inspires all of us. He is a role model
Roberto Mancini: Italy didn't have to win, but we still fought for the victory. This is important
Verratti on the match against Wales: I'm happy. I wasn't sure if I would be able to play in the tournament after my injury
UEFA regarded Neuer's LGBT armband as a team symbol for diversity. Germany will not be punished
Bale on 0:1 with Italy: Wales knew it would be difficult. We defended and ran a lot
Shaqiri is a player of the Switzerland - Turkey match. He scored a double
Aaron Ramsey pro 0:1 from Italy: Wales showed character. We played against a great team