Cyprus

Εκδήλωση στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο – Ο Πρόεδρος καλεί τον ΟΗΕ να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδήλωση για τους Αγνοουμένους στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο, από την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και τη Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη απηύθυνε ο Υπουργός Σάββας Αγγελίδης. Ο Πρόεδρος, δια στόματος του Υπουργού, κάλεσε για άλλη μια φορά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα, να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στην κατοχική δύναμη, η οποία αναλαμβάνοντας τη νομική και ηθική υποχρέωση που έχει στη βάση του διεθνούς δικαίου να συνεργαστεί ουσιαστικά προς την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων.

Τόνισε δε πως το θέμα της διακρίβωσης της τύχης του των αγνοουμένων, είναι το πρώτο που εγείρει η πλευρά μας στην τουρκοκυπριακή ηγεσία αλλά και σε όλους τους εκπροσώπους οργανισμών και κυβερνήσεων στις διάφορες επαφές που πραγματοποιεί.

Η περαιτέρω προβολή, η ευαισθητοποίηση και η άσκηση πιέσεων και ως εκ τούτου η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων και διεθνή φόρα, εξήγησε ο πρόεδρος, είναι η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος Νίκος Παναγιωτόπουλος στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο ως Υπουργός.

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού όπως εξήγησε το ιστορικό μνημείο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αποτυπώνει την ωμότητα και τις θηριωδίες του Αττίλα και θυμίζει την ανθρωπιστική κρίση και τον ανείπωτο πόνο που προκάλεσε στην Κύπρο η τουρκική εισβολή. «Αυτό που βλέπω εδώ σήμερα, είπε, είναι μνήμη και χρέος. Μας θυμίζει τους χιλιάδες Ελληνοκυπρίους που έδωσαν τη ζωή τους κατά την εισβολή, τις διακόσιες χιλιάδες ατόμων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, τους χιλιάδες που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν αλλά και τους χίλιους εξακόσιους δεκαεννέα αγνοούμενους».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου θα συνεχίσει τη δύσκολη προσπάθεια ανεύρεσης και ταυτοποίησης των αγνοουμένων της. «Η προσπάθεια αυτή, είπε, αποτελεί προτεραιότητα για μένα και την νέα ελληνική κυβέρνηση γιατί αναγνωρίζει τους αγώνες όλων εκείνων που υπερασπίστηκαν τον Ελληνισμό, εκείνων που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία αλλά και εκείνων που ακόμα αγνοούνται. Έτσι, πρόσθεσε, και μόνο έτσι θα επέλθει η λύτρωση και η δικαίωση».

Αυτό που εγώ αισθάνομαι, είπε, μιλώντας και εξ’ ονόματος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, είναι ότι έχουμε ένα ανθρωπιστικό χρέος και ένα πατριωτικό καθήκον. Το πατριωτικό μας καθήκον είναι να μην ξεχνάμε και το ανθρωπιστικό μας είναι να μην τους ξεχνάμε»
Κάθε φορά συναντιόμαστε σε αυτό τον χώρο με το πρόσθετο βάρος μιας ακόμη χρονιάς, είπε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία, Μαρία Καλαμπουρτζή. «Η ευχή μας κάθε φορά είναι να πούμε διαφορετικά πράγματα, ανέφερε. Να ακουστούν αποτελέσματα που ρίχνουν φως στην αλήθεια. Σε αυτή την αλήθεια που γνωστοί ένοχοι την κρατούν στο σκοτάδι.»

Απευθυνόμενοι σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, είπε πως δεν απαξιώνει το έργο τους, δεν ισοπεδώνει τις προσπάθειες και κατανοεί το δύσκολο έργο τους. «Καταλαβαίνουμε τον διάλογο της διαπραγμάτευσης με ένα συνομιλητή σε μόνιμη άρνηση. Απευθυνόμαστε σε όλους. Δεν είναι μόνη η άρνηση της Τουρκίας, είναι και η ανοχή της διεθνούς κοινότητας. Είναι η ώρα η διεθνής κοινότητα να καταλάβει το ρόλο της σε αυτή τη μάστιγα και την υποχρέωσή της να τη σταματήσει. Εμείς πρέπει να βρούμε τα μέσα για την ανθρωπιστική επαγρύπνηση.»

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης ανέφερε πως σαράντα πέντε χρόνια αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο. «Αγωνιζόμαστε, είπε, να μας αναγνωριστεί το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα να μάθουμε την αλήθεια για την τύχη των δικών μας. Σαράντα πέντε χρόνια χρόνια μετά αντέχουμε και συνεχίζουμε τον ανθρωπιστικό μας αγώνα για ανεύρεση των αγαπημένων μας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απάνθρωπη στάση που η Τουρκία τήρησε και συνεχίζει να τηρεί έναντι ενός καθαρά ανθρωπιστικού θέματος. Μόνη όαση στην έρημο που δημιούργησε η Τουρκική άρνηση αποτελεί η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους της Κύπρου.»

«Πρόκειται, εξήγησε, για μια αξιόλογη προσπάθεια που όλοι μας έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε. Βασική όμως προϋπόθεση για την επιτυχία της αποτελεί η συνεργασία από μέρους της Τουρκίας η οποία όπως είπε, λείπει.» Η παρουσία Τ/κ στην επιτροπή από μόνης της δεν αρκεί, τόνισε. «Πρέπει η Τουρκία να αποδείξει στην πράξη τη βούλησή της να βοηθήσει ουσιαστικά τις προσπάθειες της ΔΕΑ και αυτό θα γίνει όταν της επιτρέψει ελεύθερη διακίνηση και πρόσβαση σε κάθε χώρο που πρέπει να γίνει έρευνα.»

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν εκπρόσωποι κομμάτων, της Εθνικής Φρουράς της Εκκλησίας της Κύπρου και συγγενείς αγνοουμένων από Ελλάδα και Κύπρο. Η εκδήλωση άρχισε με την άφιξη στο χώρο, φλόγας από τη Μονή Σταυροβουνίου, που μετέφεραν δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου». Ακολούθησε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και τρισάγιο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή προϊσταμένου του Επισκόπου Καρπασιάς κ. Χριστοφόρου.

Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο αγνοουμένων και ρίψη τιμητικών βολών από άγημα της Εθνικής Φρουράς ενώ την εκδήλωση διάνθησαν τραγούδια και προβολή βίντεο για την ιστορία της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Football news:

Greenwood scored 15 goals in a season and became the youngest Manchester United player with such a result in 37 years
Ronaldo has scored 29 (24+5) points in 26 Serie A matches this season
Dybala scored in 5 consecutive Serie A matches
Vardy scored his 100th Premier League goal for Leicester
Rashford, Greenwood and martial have scored 55 goals for the season and surpassed mane, Salah and Firmino (51 goals)
Martial scored 20 goals in a season for the first time in his career
Rashford is the first English Manchester United player in 8 years with 20+ goals in one season