Cyprus

Επαναφορά της ονομασίας ‘Αθηναϊδειον’ στο Γυμνάσιο Καθολικής αποφάσισε η σχολική εφορεία Λεμεσού

Το όνομα της πρωτοπόρου εκπαιδευτικού Αθηναΐς Λανίτου επανακτά μετά από χρόνια το Γυμνάσιο Καθολικής, το οποίο μετονομάζεται σε «Αθηναϊδειον Γυμνάσιο Καθολικής», μετά από απόφαση της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, Ντίνος Έλληνας, «μετά από αίτημα παλιών μαθητών του σχολείου, γονιών, εκπαιδευτικών αλλά και μετά από ώριμη σκέψη, η Σχολική Εφορεία Λεμεσού αποφάσισε όπως αποκαταστήσει το όνομα που από χρόνια έπρεπε να υπήρχε στο σχολείο αυτό».

Με την απόφαση αυτή, συνέχισε, η Λεμεσός αποτίνει φόρο τιμής προς την Αθηναΐς Λανίτου, ενώ στην ονομασία διατηρείται το τοπωνύμιο της περιοχής Καθολικής Λεμεσού.

Η επαναφορά της ονομασίας του σχολείου ήταν ένα δίκαιο αίτημα του δημόσιου αισθήματος, δήλωσε εξάλλου στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Διευθυντής Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους.

Φέτος, συνέχισε, το σχολείο κλείνει 100 χρόνια ζωής, όταν ξεκίνησε το 1920 ως ιδιωτική Σχολή Ξένων Γλωσσών και Ελληνικών Γραμμάτων, με δασκάλες την Αθηναϊδα Λανίτου την Μαρία Μορίδου, τη Λέα Ταβελούδη και την Ευφροσύνη Χουρμουζίου.

Σημειώνοντας ότι το τότε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ήταν από τα πρωτοποριακά σχολεία της Κύπρου, ο κ.Σοφοκλέους πρόσθεσε ότι στην πορεία του, το σχολείο άφησε το δικό του στίγμα στην ιστορία της Λεμεσού.

«Ήταν ένα σχολείο που ανέβασε παραστάσεις τραγωδίας που δεν είχαν ακόμη γίνει στην Επίδαυρο στην Ελλάδα, έκανε εκδήλωση για την αναβίωση του κυπριακού γάμου όταν δεν είχε γίνει ποτέ στην Κύπρο κάτι τέτοιο επί σκηνής», είπε και πρόσθεσε ότι ιστορική καταγράφεται η επίσκεψη του ποιητή Γιώργου Σεφέρη, κατά την παρουσία του στο νησί το 1953.

Τα απολυτήρια πολλών Λεμεσιανών που αποφοίτησαν από το σχολείο αυτό, συνέχισε ο Μίμης Σοφοκλέους, φέρουν μια ιστορία για πολλούς λόγους, πολιτιστικούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και το γεγονός ότι επιστρέφει η παλιά ονομασία «επαναφέρει το σχολείο στη φυσική του θέση».

Σύμφωνα με την ιστορία του σχολείου, όπως αυτή καταγράφεται στην ιστοσελίδα του, το Γυμνάσιο Θηλέων της Ιδιωτικής Σχολής Λεμεσού αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση ως πλήρες Γυμνάσιο ισότιμο των Γυμνασίων της Εξάδας με Προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στις 17 Αυγούστου 1932 με τις πρώτες τέσσερις τάξεις και από το 1935-36 αναγνωρίστηκαν και οι δύο τελευταίες τάξεις με Βασιλικό Διάταγμα.

Το 1950 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος από τον τότε Μητροπολίτη Κιτίου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο τον Γ`, πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το νέο ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Δωδεκανήσου, που ονομάστηκε “Αθηναΐδειο” και λειτούργησε το 1951 – 1952.

Το 1960 η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αγόρασε το κτίριο για £42.000 και έτσι, από ιδιωτικό εκπαιδευτήριο μετατράπηκε σε κοινοτικό και λειτουργούσε μόνο ως εξατάξιο Γυμνάσιο και οικοτροφείο τα πρώτα χρόνια, ενώ μετονομάστηκε σε «Β` Γυμνάσιο Θηλέων».

Όταν έγιναν όλα τα σχολεία μεικτά πήρε το όνομα «Στ` Γυμνάσιο» και πριν μερικά χρόνια ονομάστηκε «Γυμνάσιο Καθολικής», ενώ πλέον από σήμερα θα ονομάζεται και επίσημα «Αθηναϊδειον Γυμνάσιο Καθολικής».

Με αφορμή εξάλλου τα 100 χρόνια ζωής του, το Γυμνάσιο οργανώνει, στις 16 Δεκεμβρίου (19:00), εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου για την ιστορία του, της Επίκουρης Καθηγήτριας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Διευθύντριας του Κέντρου Γλωσσών του ΤΕΠΑΚ, Δρας Σαλώμης Παπαδήμα-Σοφοκλέους.

Με τίτλο «Η ιδιωτική Σχολή Ξένων Γλωσσών και Ελληνικών Μαθημάτων 1920 -1950. Βιογραφία ενός σχολείου της Λεμεσού», το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΠΑΚ, Παντελεήμων Χ. Κελίρης, ενώ στην εκδήλωση θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφίας από το πολύτιμο αρχείο του σχολείου.

Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί για να χαιρετήσει ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου.

ΚΥΠΕ

Κεντρική Τράπεζα:μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο, αυξήθηκαν τα δάνεια

Παίζουν με τα συνταγματικά δικαιώματα του καθηγητή τέχνης – Παρακάμπτουν τον δικηγόρο και λογαριασμό δεν δίνουν

Football news:

Milan leases Tomori from Chelsea with the right to buy out for 30 million euros
Athletic forward Williams: I don't care if Messi plays or not. If Barcelona want to win, they will have to suffer
Ozil said goodbye to the Arsenal players and staff. He moves to Fenerbahce
Real Madrid spent 395 million euros in the last three summer transfer windows. Only Courtois and Mendy secured the start
Yaya Toure: Klopp is a genius! He brought a huge number of players to the peak. Only the best can do it
Fred on the Liverpool game: This is the biggest match in England. Manchester United will play to win, so will they. It will be Interesting
Lewandowski is the first player in the history of the Bundesliga with 21 goals in the first part of the season