Cyprus

Με Σπαρτιατική τακτική «ή ταν ή επί τας» στη Σύνοδο Κορυφής ο ΠτΔ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη γραμμή Χριστοδουλίδη, αυστηρή δηλαδή, χωρίς εκπτώσεις και υποχωρήσεις, ετοιμάζεται να συνεχίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κρίσιμη από κάθε άποψη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τελικά την 1η Οκτωβρίου.

Έχοντας το όπλο της γραπτής δέσμευσης Μπορέλ, για την πολιτική συμφωνία ταυτόχρονης προώθησης των κυρώσεων κατά Τουρκίας και Λευκορωσίας, θέλει, μαθαίνουμε, είτε να κλειδώσει την πρόσθεση ονομάτων στον κατάλογο κυρώσεων που πέτυχε τον Ιούνιο η Κύπρος, είτε - αν άλλα επιλέξουν οι Ευρωπαίοι - να συνεχίσει να μπλοκάρει τις κυρώσεις στο θέμα Λευκορωσίας.

Το ότι καταβλήθηκε προσπάθεια απομόνωσης της Κύπρου στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών είναι πέραν από ξεκάθαρο.

Παρά ταύτα η γραμμή άμυνας της Λευκωσίας ήταν αρκετά ισχυρή και στηρίχθηκε στην πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Gymnich.

Και αυτή η συμφωνία είναι τελικά γραμμένη στο χαρτί, κάτι που θα καταθέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αν κάποιοι πάνε να το παίξουν ανήξεροι.

Πρόκειται για την εσωτερική απόρρητη σύνοψη της υπηρεσίας Μπορέλ, αμέσως μετά τη σύνοδο του Gymnich την 28η Αυγούστου, την οποία εξασφάλισε το Σίγμα, στην οποία για το επίμαχο ζήτημα αναφέρεται επί λέξει ότι ήταν μια μακρά συζήτηση για την Τουρκία, με επίκεντρο σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των κυρώσεων.

Κάνοντας απολογισμό της έλλειψης απτής προόδου μέχρι στιγμής τόσο στον διάλογο υπό την ηγεσία του Ύπατου Εκπροσώπου όσο και στις προσπάθειες κατευνασμού της Γερμανίας, οι Υπουργοί συμφωνούν να επιταχύνουν τις εργασίες του Συμβουλίου σχετικά με τις προτάσεις της Κύπρου (Ιούνιος) σχετικά με τον πρόσθετο κατάλογο των ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις.

Όπως και για τη Λευκορωσία , η επιτάχυνση αυτή θα πρέπει να οδηγήσει στην έγκριση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο πριν από την Σύνοδο Κορυφής (το αργότερο από το FAC).

Μάλιστα στην ίδια σύνοψη αναφερόταν στην ανάγκη πολιτικής μαστίγιου και καρότου, λέγοντας πως η προσέγγιση θα πρέπει να παραμείνει πολυδιάστατη, με θετικές κατευθύνσεις (διάλογος, οικονομική συνεργασία) όσο και πιθανή κλιμάκωση του περιοριστικού μέτρου που στοχεύει τα χρηματοπιστωτικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Δηλαδή τομεακές κυρώσεις.

Τούτων λεχθέντων ή καλύτερα δοθέντων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ισχυρή εργαλειοθήκη για να κινηθεί, έχοντας όμως ως περιορισμό και όλοι το αντιλαμβάνονται νομίζω, πως ξεκινά ο Ελληνο-τουρκικός διάλογος.
 

Football news:

Ronald Koeman: Van Dijk is one of the best defenders in the world, but he was lazy, he had to work on his character
New version of the Champions League reform: the number of teams will be increased to 36, and there may be no groups at all
Di Maria didn't want to go to Manchester United, but he moved for a fat contract - and didn't fall into van Gaal's philosophy at all. The coach and the robbery broke it
UEFA will reduce payments to clubs in the Champions League and Europa League for 5 years due to losses from the pandemic
Cherchesov's son had a successful operation after breaking his jaw. Recovery period - 4 weeks
Alberto Zaccheroni: Ibrahimovic had a greater impact on Italian football than Cristiano Ronaldo
Lucien Favre: Borussia can't rely too much on Holand. He played all the matches for the national team