Cyprus

Μέρκελ: Έχουμε μπροστά μας τέσσερις δύσκολους μήνες

Από το βήμα της γερμανικής Βουλής η γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για μια δραματική κατάσταση που αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Παραπέμποντας στην αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων από την περασμένη εβδομάδα, επισήμανε ότι ήδη οι υγειονομικές υπηρεσίες φτάνουν στα όρια των αντοχών και δυνατοτήτων τους, ενώ η ιχνηλάτηση επαφών δεν είναι πλέον διασφαλισμένη. «Στο 75% των μολύνσεων δεν μπορούμε πλέον να εξακριβώσουμε τις επαφές. Πρέπει να εξέλθουμε άμεσα από αυτή την κατάσταση», είπε η Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας τη σημασία της ιχνηλάτησης της αλυσίδας μετάδοσης. Στόχος των μέτρων είναι «η συστηματική μείωση των επαφών» στο 75%, καθώς μόνο έτσι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, όπως είπε.

Αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στους βουλευτές της ακροδεξιάς μείζονας αντιπολίτευσης, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), που διέκοπταν κάθε τόσο με φωνές την ομιλία της ζητώντας πιο ενεργό ρόλο της Βουλής στις αποφάσεις, η καγκελάριος χαρακτήρισε ανεύθυνη την λαϊκίστικη προσπάθεια υποβάθμισης της κατάστασης. Παράλληλα προειδοποίησε για τους κινδύνους που συνεπάγεται η διάδοση ψευδών πληροφοριών εν μέσω της πανδημίας, τονίζοντας ότι οι θεωρίες συνωμοσίας και το μίσος βλάπτουν όχι μόνο τη δημοκρατική διαβούλευση αλλά και τη μάχη κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. 

Στην ομιλία της η καγκελάριος παρέπεμψε στη δραματική κατάσταση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν επίσης μάχη, όπως είπε, με τον αυξανόμενο αριθμό νέων μολύνσεων. Εκτίμησε ωστόσο ότι σήμερα η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη απ΄ ότι την άνοιξη προκειμένου να περιορίσει στο ελάχιστο τους περιορισμούς στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. «Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, έχουμε μπροστά μας τέσσερις δύσκολους μήνες. Αλλά θα περάσει», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία της. 

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Συμφωνούμε επί της αρχής», δήλωσε η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ από τους Πράσινους, η οποία εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή». Η αλυσίδα των νέων μολύνσεων θα πρέπει να διακοπεί και ως εκ τούτου τα μέτρα είναι ορθά, επισήμανε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, τονίζοντας ωστόσο την ίδια ώρα ότι η κυβέρνηση δεν εξειδικεύει τα μέτρα οικονομικής στήριξης των πληττόμενων από το νέο lockdown επιχειρήσεων. 

Σε τεταμένο κατά διαστήματα κλίμα η συζήτηση στη γερμανική Βουλή

Το κόμμα της Αριστεράς και δια της επικεφαλής της Κ.Ο. Αμίρα Μοχάμεντ Αλί επέρριψε στην κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια ότι δεν εξήγησαν επαρκώς την αναγκαιότητα των μέτρων. 

Για «δικτατορία του κορωνοϊού» έκανε λόγο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού κόμματος AfD, Γκάουλαντ, ζητώντας τη συμμετοχή της Βουλής σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τα μέτρα κατά της πανδημίας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Λίντνερ, ο οποίος κατηγόρησε τα κόμματα της συμπολίτευσης αλλά και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων ότι λαμβάνουν αποφάσεις ερήμην του κοινοβουλίου. 

Τις αιτιάσεις αυτές μέρους της αντιπολίτευσης απέρριψε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των κομμάτων της χριστιανικής ένωσης Ραλφ Μπρίνκχαους τονίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν συνολικά 70 συζητήσεις στη Βουλή με αντικείμενο τον κορωνοϊό. 

Κώστας Συμεωνίδης (spiegel, afp)

Football news:

Diego Simeone: In three games where there were draws, we deserved more
Conte on victory over Gladbach: We beat the group leader and are still alive
Klopp on the victory over Ajax: One of the most important matches of the Champions League in my time at Liverpool
Llorente on the draw with Bayern: we Feel anger and rage. A last-minute penalty leaves a bad taste
Jordan Henderson: aware of Liverpool's injury problems, but there is a sense of unity in the dressing room
Liverpool and Porto have reached the knockout stages of the Champions League
Bayern's record winning streak in the Champions League was Interrupted by 15 games due to a draw with Atletico