logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Cyprus

Ο Καρώ και η Κύπρος στην παγκόσμια αγορά

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ» της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Κυριακής 14/7)

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά αλλάζει. Έφτασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου να συμβαδίσουμε και εμείς με τις επιταγές των καιρών στη διεθνή μεταγραφική σκακιέρα.

Οι οικονομικές μεταβολές και τάσεις στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο επηρεάζουν καθοριστικά και την Κύπρο, καθώς η χώρα μας, αν και ένα μικρό βαγόνι, αποτελεί μέρος της αμαξοστοιχίας.

Ειδικότερα, αν συγκρίνουμε τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανώνται στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με αυτά που απαιτεί η εγχώρια αγορά, συνειδητοποιούμε πως οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές αδιαμφισβήτητα αποτελούν οικονομική ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές ομάδες, καθώς η αναλογία ρίσκου/προοπτικής είναι θετικά ετεροβαρής.

Για παράδειγμα, η Λάτσιο δαπάνησε περίπου 200 χιλιάρικα για να αποκτήσει τον Ανδρέα Καρώ. Έναν παίκτη που θα έχει την ευκαιρία να τον αξιολογήσει με την ησυχία της στα γήπεδα της Serie Β, ενώ ταυτόχρονα θα τον παρακολουθήσουν, εκούσια ή ακούσια, κι άλλοι ιταλικοί σύλλογοι, γεγονός που θα τον καταστήσει άμεσα «εμπορεύσιμο» και κατ’ επέκταση καθαρό κέρδος για τους Ρωμαίους.

Επιπλέον, αν ανατρέξετε στο μεταγραφικό αρχείο της Λάτσιο, θα διαπιστώσετε πως έχει μπολιάσει το ιταλικό ποδόσφαιρο με αμέτρητους παίκτες που δεν αγωνίζονταν στα πρώτα 15 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Το κοντέρ εμπιστοσύνης στην κυπριακή αγορά βρίσκεται κάπου στη μέση. Η μεταγραφή του Καρώ στη Λάτσιο θα μας ξανασυστήσει στην ιταλική αγορά, και αν κάποιος από τους πολλούς μνηστήρες που πολιορκούν τον Κωνσταντίνο Λαΐφη κοινοποιήσει και επίσημα το ενδιαφέρον του, τότε τα δεδομένα θα γίνουν ακόμα πιο θετικά.

Οι διέξοδοί μας για να εξάγουμε το ντόπιο ποδοσφαιρικό μας προϊόν είναι ελάχιστες. Για μία χώρα σαν την Κύπρο, διαδραματίζουν καίριο ρόλο οι εξέχουσες σχέσεις των συλλόγων μας με ομάδες που έχουμε τεθεί στο παρελθόν αντιμέτωποι (ΑΠΟΕΛ-Κοπεγχάγη, Απόλλων-Λάτσιο κ.λπ.).

Οι επιτυχημένες πορείες των συλλόγων μας στα Κύπελλα Ευρώπης, ώθησαν, θέλοντας και μη, συλλόγους από τα πλείστα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αν μη τι άλλο να μας σέβονται, σβήνοντας τις όποιες περιόδους ανυποληψίας βιώσαμε σε προηγούμενες δεκαετίες.

Παράλληλα, όπως σημειώνω και σε προηγούμενές μου αρθρογραφίες, θεμελιώδη ρόλο στο να πείσουμε μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους να επενδύσουν στον Κύπριο ποδοσφαιριστή παίζουν και οι ατζέντηδες. Το δίκτυο και οι γνωριμίες πρώην ποδοσφαιριστών, όπως ο Άλεξ ντα Σίλβα (άνθρωπος-κλειδί στη μεταγραφή Καρώ) είναι αδιαπραγμάτευτα αναγκαίες καθώς μπορούν να εγγυηθούν την προοπτική και τις ικανότητες των ποδοσφαιριστών που εκπροσωπούν.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO