Cyprus

Ο ΠτΔ ανέπεμψε το νόμο για παράταση στην απαγόρευση των εξώσεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέπεμψε τον περί «ενοικιοστασίου νόμου» που ψήφισε η Βουλή στις 9 Οκτωβρίου, με τον οποίο επεκτείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 η αναστολή κάθε διαδικασίας έξωσης ενοικιαστή.

Στην επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Βουλή, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η χρονική επέκταση στην αναστολή της διαδικασίας των εξώσεων που προβλέπει ο εν λόγω νόμος αντιβαίνει στην ελευθερία του συμβάλλεσθαι όπως αυτή κατοχυρώνεται με βάση το άρθρο 26 του Συντάγματος, στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών αλλά και στο δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη που κατοχυρώνεται με το άρθρο 30.1 του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος σημειώνει ότι οι αρχές που διέπουν την επέμβαση στο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι έχουν εξεταστεί σε αρκετές αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ αναφέρεται σε υπόθεση όπου «τονίστηκε ότι το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι ελευθέρως περικλείει και το δικαίωμα διαμόρφωσης του περιεχομένου της σύμβασης κατά την ελεύθερη βούληση των συμβαλλομένων. Η μεταγενέστερη επέμβαση του Νομοθέτη, προστίθεται, δεν συμβιβάζεται καταρχήν με την ελευθερία των Συμβάσεων. Εξαιρέσεις, αναφέρεται, δυνατόν να είναι δικαιολογημένες στον βαθμό που το επιτρέπει το Σύνταγμα.

Στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρεται ακόμα, η αιτιολογική έκθεση δεν αναφέρει οποιαδήποτε αιτιολόγηση που να εδράζεται στις αρχές του δικαίου των συμβάσεων. «Η γενική και αόριστη δε αναφορά σε προστασία του δικαιώματος σε στέγη και αξιοπρεπή διαβίωση των ενοικιαστών οι οποίοι έχουν καταστεί οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτοι λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, απεναντίας καταστρατηγεί τις αρχές του δικαίου των συμβάσεων», αναφέρεται. Και αυτό, προστίθεται γιατί ο νομοθέτης επεμβαίνει στην ήδη διαμορφωμένη συμβατική σχέση των δύο μερών, η οποία περιλαμβάνει το δικαίωμα ανάκτησης κατοχής όπως κατοχυρώνεται στον περί Ενοικιοστασίου Νόμου του 1983. Αναφέρεται, επίσης, ότι η προηγούμενη απαγόρευση ανάκτησης ακινήτου μέχρι την 31η Μαΐου που επεκτάθηκε μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020, μπορούσε να δικαιολογηθεί γιατί κατά την περίοδο της ψήφισης είχαν επιβληθεί καθολικά μέτρα περιορισμού των κινήσεων των πολιτών, κάτι που δεν ίσχυε κατά την ψήφιση του νόμου στις αρχές Οκτωβρίου.

Αναφέρεται, ακόμα, ότι τέτοια επέμβαση από τον νομοθέτη στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι παραβιάζει και την θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών και συγκεκριμένα την εξουσία των δικαστηρίων που είναι αποκλειστικά αρμόδια για έκδοση αποφάσεων και διαταγμάτων για τις εξώσεις. Επιπρόσθετα, αναφέρεται, αυτή η αναστολή τελείται χωρίς να ακουστεί η άλλη πλευρά, χωρίς να ασκηθεί δικαστική κρίση αφού εκ προοιμίου αναστέλλεται αυτόματα η διαδικασία. «Αυτό συνιστά παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και συγκεκριμένα παραβίαση της αποκλειστικής αρμοδιότητας της δικαστικής εξουσίας από την νομοθετική εξουσία», αναφέρεται.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι η συγκεκριμένη αναστολή της διαδικασίας εξώσεων δημιουργεί ανεπίτρεπτο και αδικαιολόγητο κώλυμα στην πρόσβαση των ιδιοκτητών των υποστατικών στο Δικαστήριο, αφού τίθεται αυθαίρετος και μη εύλογος περιορισμός στην πρόσβαση των ιδιοκτητών στο δικαστήριο και επομένως καταστρατηγούνται οι πρόνοιες του Άρθρου 30.1 του Συντάγματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Football news:

Griezmann on Messi: I admire Leo, and he knows it. We have a great relationship
Rooney on the possibility of a move to Barca in the 2010/11 season: Thinking about it. Could fit in perfectly
Hooray, in England they will let the audience into the stands again! While up to 4 thousand and not everywhere, but the clubs are happy 😊
Solskjaer about the match with Istanbul: these are the Champions of Turkey, it will be difficult
Gasperini on the nomination for the best coach of the year award: If we beat Liverpool, maybe I'll get a few votes
Julian Nagelsmann: Leipzig want to give PSG that final feeling they are talking about
Tuchel Pro Champions League: Match with Leipzig - the final of our group