Cyprus

«Οι άριστοι των αρίστων στις δολοπλοκίες» του Γιώργου Κουμουλλή

Δεν θα πρέπει να σοκαριστεί κανείς αν στη νέα έκδοση των πλέον εγκρίτων διεθνώς λεξικών τροποποιηθεί, ή μάλλον «εμπλουτισθεί», ο ορισμός «Κύπριος». Φοβάμαι πολύ ότι σύντομα τα λεξικά Webster ή Oxford θα ορίζουν τη λέξη «Κύπριος» κάπως έτσι: (1) Ο καταγόμενος από την Κύπρο, (2) Μιζαδόρος, (3) Αυτός που σκαρώνει δολοπλοκίες και μηχανορραφίες ή στήνει πλεκτάνες.

Τραγικά, είναι αυτοί οι συνειρμοί που δημιουργούνται μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις από την ερευνητική επιτροπή υπό τον Μύρωνα Νοκολάτο. H Κύπρος πέρασε διάφορες εποχές, όπως π.χ. την Εποχή του Λίθου, την Εποχή του Χαλκού. Αυτή τη στιγμή διανύουμε την Εποχή του Βόθρου. Τα καπάκια από την αποχέτευση ανοίξανε και τρέχουν τα βοθρολύματα στον δρόμο της κυβέρνησης, στον δρόμο της Εκκλησίας, στους δρόμους των κομμάτων… παντού.

Αναπόφευκτα, λοιπόν, εγείρονται ποικίλες απορίες. Δεδομένης της εμπλοκής του ΠτΔ για την έκδοση διαβατηρίων σε αλλοδαπούς με παράνομες διαδικασίες, δεδομένου ότι τα ταξίδια του Νίκου Αναστασιάδη με το τζετ του Σαουδάραβα στις Σεϋχέλλες συνδέονται άμεσα με παράτυπες πολιτογραφήσεις για όλο το σόι του Σαουδάραβα που συνιστά δωροληψία, δεδομένων των παράτυπων πολιτογραφήσεων των συνεταίρων του γαμπρού του ΠτΔ στη μαρίνα Αγίας Νάπας, γιατί τα κόμματα διστάζουν να τον παραπέμψουν; Γιατί, πράγματι, διστάζουν να κινήσουν τη διαδικασία καταγγελίας του με απώτερο σκοπό την εκπαραθύρωσή του από το Προεδρικό Μέγαρο; Όπως έχω εξηγήσει και σε προηγούμενα άρθρα μου, το Σύνταγμα ( Άρθρο 44) καθιστά δυνατή την παραπομπή «επί εσχάτη προδοσία ή επί οιωδήποτε άλλω αδικήματι ατιμωτικώ ή ηθικής αισχρότητος». Για να γίνει αυτό θα πρέπει, ως πρώτο βήμα, να εγκριθεί ανάλογο ψήφισμα από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία που προϋποθέτει τη συνεργασία τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων αν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ δεν συναινέσουν. Αν γίνει αυτό τότε είναι υποχρεωμένος ο γενικός εισαγγελέας να προωθήσει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο για εκδίκαση της υπόθεσης. Αφού λοιπόν τα κόμματα ζητούν την κεφαλή του Αναστασιάδη επί πίνακι για τους προαναφερθέντες λόγους γιατί δεν έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα στην παραπομπή του; Ιδού μια άλυτη απορία.

Ο συναγελασμός του Αρχιεπισκόπου με κύκλους της διεθνούς μαφίας για οικονομικά οφέλη προκαλεί φυσικά μέγιστη οδύνη. Είναι κάτι, βέβαια, που συντείνει στον διασυρμό της Κύπρου και γι’ αυτό αφορά όλους. Ο Ματθαίος ο Ευαγγελιστής διατυμπανίζει «Μην θησαυρίζετε για τον εαυτό σας θησαυρούς πάνω στη γη… θησαυρίζετε στον εαυτό σας θησαυρούς στον ουρανό, όπου ούτε σκουλήκι ούτε σκουριά τους αφανίζουν, και όπου κλέφτες δεν κάνουν διάρρηξη ούτε κλέβουν» (Κατά Ματθαίο 6:19-20). Ο Αρχιεπίσκοπος απαντά (με έργα) στον Ματθαίο και του λέει: «Όλα αυτά που κηρύττεις είναι κουροφέξαλα. Τι να κάνω τα πλούτη στον ουρανό, η αξία είναι να είναι κάποιος πλούσιος στη γη, σίγουρα πράγματα»! Τουτέστιν, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, εκτός του ότι είναι ένοχος κλεπταποδοχής και συνεργάτης διεθνών απατεώνων που στόχευσαν να αποκτήσουν διαβατήρια της ΕΕ, χαρακτηρίζεται από αντιχριστιανική συμπεριφορά. Μια πεφωτισμένη και χριστιανική –με έργα κι όχι με λόγια–Ιερά Σύνοδος θα καθαιρούσε τον Αρχιεπίσκοπο προ πολλού. Αλλά πώς να γίνει αυτό όταν οι ίδιοι οι μητροπολίτες κατατάσσουν τη χλιδάτη ζωή ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητές τους; Απόδειξη περί τούτου συνιστά η αγορά της πιο ακριβής λιμουζίνας στα χρονικά της Κύπρου από μέλος της Ιεράς Συνόδου. Το γεγονός όμως παραμένει ότι για να διατηρήσει μια Ιερά Σύνοδος, οποιασδήποτε χώρας, την καθαρότητα και το κύρος της πρέπει να αποσκορακίσει μόνη της τα μολυσμένα και «βορβορώδη» μέλη της που μόνα τους άλλωστε λιποταχτούν στο στρατόπεδο των αμαρτωλών.

Οι λόγοι για την κολοσσιαία διαφθορά των τελευταίων δεκαετιών είναι πολλοί, αλλά θα προσπαθήσω στα στενά περιθώρια που έχω να επισημάνω τους πιο σημαντικούς. Πρώτα απ’ όλα είναι η ατιμωρησία. Για το μεγαλύτερο πολιτικό έγκλημα που έγινε στη μακραίωνα ιστορία της πατρίδας μας δεν τιμωρήθηκε κανείς. Για το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα που έγινε αρχές της δεκαετίας του ’10 από τους μεγαλοτραπεζίτες επίσης δεν τιμωρήθηκε κανείς. Για την κατάρρευση του Συνεργατισμού –ένα άλλο ειδεχθές έγκλημα- πάλι δεν τιμωρήθηκε κανείς. Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι μας λένε ότι η ατιμωρησία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όχι μόνο στην πολιτική έκλυση αλλά και στην ηθική έκλειψη, όπως μας υπενθυμίζουν σήμερα στην Κύπρο οι συμπεριφορές των Αναστασιάδη και Αρχιεπισκόπου. Θα μας πουν επιπλέον οι ψυχολόγοι ότι ο κυπριακός λαός διακατέχεται από ένα αίσθημα αδικίας και αηδίας βλέποντας να κλασαυχενίζονται ανενόχλητοι μπροστά του γνωστοί πρώην πολιτικοί απατεώνες και μεγαλοτραπεζίτες.

Μια άλλη βασική αιτία είναι οι πελατειακές σχέσεις των κομμάτων. Αυτό είναι θέμα αλλαγής κουλτούρας και επομένως θεραπεύεται μόνο μακροχρόνια. Όμως, θα βοηθούσε η αλλαγή νομοθεσίας για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στα κόμματα που θα αδυνατούσε τις πελατειακές σχέσεις, π.χ. να δημοσιεύεται η κατανομή δαπανών των κομμάτων ως, επίσης, και τα ονόματα όλων των φυσικών και νομικών προσώπων που συνεισφέρουν οικονομικά στα κόμματα. Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει ο Κύπριος ψηφοφόρος να εκπαιδευτεί να ψηφίζει πολιτικές θέσεις και όχι πρόσωπα. Είναι γι’ αυτό που θεωρώ την ιδέα της οριζόντιας ψηφοφορίας που προβάλλεται από αρκετούς υποψήφιους βουλευτές ένα οπισθοδρομικό μέτρο. Δεν είναι τυχαίο που ένα τέτοιο έκτρωμα δεν το βλέπεις πουθενά στην Ευρώπη αλλά μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες με ελλιπή δημοκρατία.

Οικονομολόγος, κοινωνικός επιστήμονας

Football news:

Manchester United are ready to trade Pogba for Varane. Real Madrid want to sell the defender to sign Mbappe or Holand
The participation of Muller and Hummels in the match against Hungary is questionable due to knee injuries
Neuer will wear an LGBT armband for the match against Hungary
Chalhanoglu will sign a 3-year contract with Inter with a salary of 5 million euros. Medical check-up-tomorrow
Donnarumma passes medical for PSG in Rome
The sad story of the coach who led Denmark to Euro 1992 gold. He did not wait for recognition at home
Dembele will not play at the Euro again due to injury. He has left the French national team