Cyprus

Όλα όσα έγιναν στην συνάντηση Σακελλαροπούλου με αρχηγούς κομμάτων-Τι λέχθηκε

Συνάντηση με τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων είχε το απόγευμα της Δευτέρας η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου μια ώρα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η επίσκεψη της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε μια ιδιάζουσα περίοδο στέλνει το μήνυμα της συμπαράστασης της Ελλάδας στον αγωνιζόμενο κυπριακό ελληνισμό αλλά και στην αγωνιζόμενη Κύπρο.

«Κοινές οι αρχές μας, το ομόθρησκο και το ομόγλωσσο, κοινές οι προκλήσεις, κοινά τα οράματα Κύπρου-Ελλάδος. Ειρήνη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εκπλήρωση των πόθων του κυπριακού ελληνισμού για μια επανενωμένη Κύπρο», σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του είπε ότι «πρώτα θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τόσο για την ομιλία της ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς επίσης και για τις απόψεις, τις οποίες έχουμε ανταλλάξει κατά τη διάρκεια της συνάντησης».

«Όπως αντιλαμβάνεστε συζητήσαμε για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, τις νέες απαιτήσεις οι οποίες εγείρονται από την Τουρκία τόσο σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά και στο Κυπριακό, καθώς επίσης και την κλιμακούμενη ένταση η οποία υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις και εκφράσαμε την θέση ότι θα πρέπει να καταβληθεί έντονη προσπάθεια να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, δημιουργία προϋποθέσεων για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο να επιλυθούν όλα τα ζητήματα δίχως τις όποιες υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά στα ζητήματα αρχών. Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας γιατί έχει διατυπώσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, θέσεις αρχών σε ότι αφορά τα ζητήματα του Κυπριακού και βέβαια μεταφέρει και την στήριξη της Ελλάδας, του πολιτικού κόσμου, αλλά και του ελληνικού λαού στην Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του είπε ότι «σε μια περίοδο όπου κάθε μέρα επιμαρτυρούμε την όλο αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, επιθετικότητα και επεκτατικότητα, επιβάλλεται η συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας και γι΄ αυτό είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίσαμε σήμερα την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο και ελπίζουμε ότι η εδώ επίσκεψη της θα είναι αποτελεσματική και αποδοτική, καθώς πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινά συμφέροντα, κοινούς στόχους, κοινές εθνικές επιδιώξεις».

«Και προς αυτό το στόχο και σκοπό η αναμεταξύ μας συνεργασία πρέπει να αναβαθμιστεί και για αυτό  ακριβώς το λόγο εμείς έχουμε εισηγηθεί για ακόμα μια φορά τη δημιουργία ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Στρατηγικής, όπου ακριβώς εκεί, Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούν να ανταλλάζουν απόψεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, τα ενεργειακά, αλλά και στρατιωτικής φύσεως ζητήματα, ως επίσης φυσικά και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εφαρμοστεί μια νέα στρατηγική, η οποία θα επιφέρει κόστος στη Τουρκία, για τις παράνομες ενέργειες που δυστυχώς βιώνουμε καθημερινά τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου όσο και στο Αιγαίο», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του είπε ότι «εκτιμούμε ότι η επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι απλά μια εθιμοτυπική αλλά μια επίσκεψη, η οποία έχει μεγάλη σημασία».

«Είναι μια επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται μερικές μέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητήσει τα θέματα που έχουν σχέση με τις ασύμμετρες απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και το ενδεχόμενο συζήτησης για τη λήψη κάποιων κυρωτικών μέτρων σε βάρος της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, από την πλευρά της ΕΔΕΚ αυτό το οποίο έχουμε ζητήσει από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και του ρόλου της να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια τις τουρκικές προκλήσεις», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του είπε ότι είχαν ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασα τις έντονες ανησυχίες μου αναφορικά με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και τη θέση ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δε θα πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους και τις απειλές και καλό θα ήταν να είμαστε έτοιμοι και για τα χειρότερα και ας μην χρειαστούν».

«Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα έχοντας κοινές απειλές από την ίδια χώρα, την Τουρκία, οι δύο Κυβερνήσεις να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τρόπο αναχαίτισης του τουρκικού επεκτατισμού, αλλά και ταυτόχρονα ανατροπής της κατοχής στην Κύπρο, αξιοποιώντας όλα τα μέσα και εργαλεία που μπορεί να μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, σε δηλώσεις της είπε ότι έχει εντυπωσιαστεί από την ομιλία της, «που έδωσε την πραγματική διάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο τμημάτων του ελληνικού χώρου», όπως ανέφερε.

«Έχω κάνει τη δικιά μου υπόδειξη για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενιαίου αμυντικού δόγματος, ενιαίου διπλωματικού πεδίου, μέσα στο οποίο αγωνίζονται παράλληλα και όχι να υπάρξει διάζευξη των προσπαθειών Κύπρου και Ελλάδος με διαχωρισμό της απειλής εκ μέρους της Τουρκίας και έχω ζητήσει και την ύπαρξη κοινού ενιαίου εκπαιδευτικού δόγματος με στόχευση στην αντιμετώπιση άλλων μειζόνων προβλημάτων του ελλαδικού και του κυπριακού χώρου. Την καλωσορίζουμε στην Κύπρο και πιστεύουμε ότι η όχι και τόσο συμβολική αλλά ουσιαστική παρουσία της θα επενεργήσει θετικά εις την προαγωγή του αισθήματος ασφάλειας του κυπριακού ελληνισμού», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την επίσκεψη της και πάνω απ΄ όλα, όπως είπε, «για την διαχρονική συμπαράσταση την οποία μας δίνει η Ελλάδα σε όλα τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε».

«Εμείς σαν Κίνημα Οικολόγων έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και καιρό ανάμεσα στους Ευρωπαίους πράσινοι για να αντιληφθούν και να βεβαιωθούμε ότι έχουν κατανοήσει τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας με συναντήσεις, έχουμε και τηλεδιάσκεψη αύριο για αυτό το θέμα. Το επόμενο βήμα που έχουμε προγραμματίσει είναι οι διασκέψεις με τους Γερμανούς πράσινους και μετέπειτα προγραμματίζουμε τηλεδιασκέψεις και με τους πράσινους της Τουρκίας για να τους μεταφέρουμε τις απόψεις και να ανταλλάξουμε απόψεις για το πως πρέπει να κινηθούμε μετά. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στις 24 του μήνα και ελπίζω ότι τουλάχιστον θα έχουμε έστω απλά θετικά μηνύματα από τη Διάσκεψη και τη Σύνοδο που θα γίνει», κατέληξε.

Football news:

Tottenham were the first Premier League clubs to lose in the European Cup season
Arsenal have not conceded at home for the first time since July 1. Goalkeeper Runarsson made his debut for the Londoners
Sandro Tonali: Milan on the crest of a wave. The Rossoneri shirt is pressing, but I'm getting in shape
Kadyrov's adviser hit the judge in the groin, and his son was dismissed from Akhmat and banned for three years. At first they all denied
AEK Carrera lost both matches in the Europa League with a total score of 1:5
Stefano Pioli: Milan have not achieved anything yet. The season is long, we will face difficulties
Mourinho 0:1 with Antwerp: the Best team won and the worst team lost