Cyprus

Όλη η αλήθεια για το πραξικόπημα στο βιβλίο που απαγορεύθηκε – Ο τέως αρχηγός του ΓΕΕΦ Ηλίας Λεοντάρης δείχνει τους ενόχους

Της Αλεξίας Καφετζή

Αποκαλυπτικότατο για την προδοσία σε βάρος της Κύπρου από παράγοντες της Κύπρου και της Ελλάδος το 1974, είναι το βιβλίο που εκδόθηκε στις αρχές του 2020 από την Εθνική Φρουρά, αλλά που η κυκλοφορία του περιορίστηκε σε στενό κύκλο, ενώ παράλληλα κατεβλήθη προσπάθεια αποσιώπησης και συγκάλυψης.

Ενδεικτικό του περιεχομένου του βιβλίου, είναι απόσπασμα από τον πρόλογο που καταγράφει ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ηλίας Λεοντάρης. Γράφει συγκεκριμένα δίνοντας και το στίγμα του βιβλίου: «Η τραγωδία του 1974 δεν ήταν ένα στιγμιαίο γεγονός και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς διαπράχθηκαν πολλά και ίσως μοιραία λάθη. Προς τούτο κρίθηκε σκόπιμη η αντικειμενική προσέγγιση και παράθεση των κυρίων ιστορικών γεγονότων της περιόδου που προηγήθηκαν των επιχειρήσεων του 1974, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα διαμόρφωσης ολοκληρωμένης άποψης για την επικρατούσα κατάσταση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

Προφανώς αυτή η αντικειμενική παράθεση  των ιστορικών γεγονότων της προπραξικοπηματικής περιόδου, είναι που ενόχλησε την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας που φρόντισε να αποκρύψει την ιστορική αλήθεια αποσύροντας στην ουσία, το βιβλίο από την κυκλοφορία. Έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατηθεί μυστική η έκδοση του βιβλίου για να μη δοθεί η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να μάθει από έγκυρες και αντικειμενικές πηγές ποιοι και πώς μεθόδευσαν την προδοσία που οδήγησε στην κατάληψη της μισής Κύπρου από τους Τούρκους.

Το βιβλίο, με τίτλο «Στρατιωτικά Διδάγματα των Επιχειρήσεων στην Κύπρο, (20 Ιουλίου-17 Αυγούστου)», συγγράφηκε από επιτροπή αποτελούμενη από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, βασίζεται σε επίσημες πηγές και έγγραφα και αποκαλύπτει το μέγεθος της προδοσίας. Αποδίδει ευθύνες στην Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β’ κι άλλους παράγοντες στην Κύπρο που αρχίζοντας από το 1964, μεθόδευαν την υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου παραβλέποντας τις συνέπειες των πράξεών τους. Από τα στοιχεία που παρατίθενται καταδεικνύεται η μεθοδευμένη παράδοση της μισής Κύπρου στην Τουρκία. Χαρακτηριστικά στη σελίδα 34 του βιβλίου αναφέρεται μεταξύ άλλων σαν συμπέρασμα από τη μελέτη των επισήμων εγγράφων και στοιχείων ότι «Οι συνεχείς συνωμοσίες, οι επανειλημμένες προσπάθειες ανθρωποκτονίας κατά του Προέδρου Μακαρίου και γενικά όλες οι εγκληματικές ενέργειες εναντίον του φανερώνουν ότι ο Μακάριος από τις 21-4-1967 βρισκόταν μόνιμα στο στόχαστρο των ηγετών της ελληνικής Χούντας».

Αυτό το ιστορικά τεκμηριωμένο βιβλίο με συγγραφείς αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς κάποιοι το θέλουν στην πυρά ακριβώς για να μη γίνει πλατιά γνωστή η πραγματική αλήθεια και τι μας οδήγησε στην καταστροφή. Κάποιοι θέλουν να καλύψουν όλους εκείνους που ευθύνονται για την κυπριακή τραγωδία και επιθυμούν να συντηρούν τα παραμύθια που μεταθέτουν τις ευθύνες στα θύματα του πραξικοπήματος και της δράσης της ΕΟΚΑ Β’.

Football news:

Raheem sterling: Looking for tickets to Lisbon. From the 10th to the 24th. Retweet if you can help
Pep Guardiola: Gabriel is the best player of matches with Real Madrid
Three heroes of Lyon in the match with Juve – among them the defender, whom the fans drove in the fall
Manchester City and Lyon will meet in the 1/4 final of the Champions League on August 15 at Jose Alvalade
Photo of Pep and Zizou – just a gift for Showsport users
Ronaldo was eliminated so early from the Champions League for the first time in 10 years, although he tried very hard – in the playoffs for Juve, only he scores
Rudi Garcia: to Pass Juventus is a feat. The most pleasant defeat in my career