Cyprus

Φυλακές… για παγκόσμια διαφήμιση – Το κολαστήριο που έγινε πρότυπο σωφρονισμού

Οι Κεντρικές Φυλακές αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα της αρνητικής δημοσιότητας της οποίας «απολαύει» το τελευταίο διάστημα η Κύπρος, λόγω κυρίως των αποκαλύψεων για τα «χρυσά» διαβατήρια. Παρά το ότι οι φυλακές δεν προσφέρονται για «διαφήμιση», οι δικές μας Κ. Φυλακές έχουν καταστεί πρότυπο σωφρονιστικού ιδρύματος σε παγκόσμια κλίμακα. Μιλάμε για τις ίδιες φυλακές που πριν από λίγα χρόνια είχαν αποκτήσει τον τίτλο του κολαστηρίου, λόγω των αυτοκτονιών και των απάνθρωπων μεθόδων που εφάρμοζαν παλαιότερες διευθύνσεις. Σήμερα πλέον η κατάσταση έχει ανατραπεί. Αυτός είναι και ο λόγος που η διεθνής τηλεοπτική πλατφόρμα Netflix αποφάσισε να επικεντρωθεί στα όσα συμβαίνουν πίσω από τα κάγκελα. Πρόκειται να αφιερώσει ένα επεισόδιο της γνωστής σειράς ντοκιμαντέρ «Inside the World’s Toughest Prisons» στις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά, αγγλικής παραγωγής με 4 σεζόν, στην οποία παρουσιάζονται όλες οι φυλακές του κόσμου… μέσα απ’ τα κάγκελα. Παρουσιαστής της συγκεκριμένης σειράς είναι ο Raphael Rowe, ο οποίος, αφού καταδικάστηκε για ένα έγκλημα σε 12 χρόνια κάθειρξη, εν τέλει αθωώθηκε.

Ο σκηνοθέτης

Σκηνοθέτης είναι ο Αλέξανδρος Λεονταρίτης, ο οποίος μιλώντας στον ‘’Π’’ ανέφερε πως ουσιαστικά αυτό που θέλει είναι να δείξει «πώς ακριβώς είναι διάφορα μοντέλα φυλακών στον κόσμο». Όπως είπε «όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ταξιδέψει σε διάφορες χώρες και ηπείρους και έχουμε παρουσιάσει πολλές ακραίες καταστάσεις όπως τις φυλακές στη Νότιο Αμερική». Ο ίδιος επισήμανε ότι ο τίτλος της σειράς δεν είναι χαρακτηριστικός του περιεχομένου της, αφού στόχος δεν είναι να παρουσιάσουν μόνο τις άγριες και σκληρές φυλακές, αλλά και τις φυλακές που θεωρούνται πρότυπα. Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους η παραγωγή επέλεξε τις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου, ο κ. Λεονταρίτης είπε ότι «ανήκουν στην κατηγορία των πρότυπων φυλακών. Αυτά που μας τράβηξαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον ήταν ο ανθρωποκεντρικός τους χαρακτήρας και το σύστημα αναμόρφωσής τους, το οποίο μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά επιτυχημένο». Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ιδιαιτερότητα των φυλακών, οι οποίες στεγάζουν στο ίδιο κτήριο πολλές και διαφορετικές πτέρυγες με διαφορετικές ομάδες καταδίκων. «Μας ιντρίγκαρε», είπε, «το γεγονός ότι υπάρχει μόνο μία φυλακή για όλες τις μορφές αδικημάτων και για όλες τις περιπτώσεις καταδίκων. Και για άντρες και για γυναίκες και για τους ανήλικους κ.λπ. Είμαστε ακόμα στις αρχικές συζητήσεις. Αν συμφωνήσουμε, το επεισόδιο αναμένεται να βγει τέλη αυτού του έτους ή αρχές του επόμενου», πρόσθεσε.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ

Η δεύτερη πρόταση για σειρά

Η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών κ. Άννα Αριστοτέλους, μιλώντας στον «Π», ανέφερε ότι το ενδιαφέρον προέκυψε από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Αλέξανδρο Λεονταρίτη, ο οποίος «επισκέφθηκε τα σχολεία και τα γυμναστήρια των φυλακών, καθώς και άλλους χώρους και ενημέρωσε τους κρατούμενους για την πρόθεσή του να κάνει ντοκιμαντέρ». Οι κρατούμενοι ενθουσιάστηκαν.

Η κ. Αριστοτέλους επισήμανε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα τιμητική πρόταση, η οποία «για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνει το έργο που επιτελείται στις Φυλακές μας σε διεθνές επίπεδο και επιβραβεύει την ανθρωποκεντρική προσέγγιση την οποία εφαρμόζουμε». Όπως αποκάλυψε, πρόκειται για τη δεύτερη πρόταση η οποία έγινε για ντοκιμαντέρ στις Κεντρικές Φυλακές. Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα των καταδίκων, η κ. Αριστοτέλους είπε ότι θα ισχύσει ό,τι και σε άλλες περιπτώσεις, όταν καλούνται να καλύψουν κάποιες εκδηλώσεις στις φυλακές τα ΜΜΕ. Ενημερώνονται οι κρατούμενοι και αν θέλουν συμμετέχουν. Ακόμα, είπε, «είμαστε στο αρχικό στάδιο της συζήτησης», ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο θα συμμετάσχουν μόνο όσοι το επιθυμούν. Η διευθύντρια των Φυλακών, απατώντας σε όσους κατά καιρούς την κατηγορούν ότι μετέτρεψε το σωφρονιστικό ίδρυμα σε «ξενοδοχείο», εγκαταλείποντας τη σχολή της «τιμωρητικής» κράτησης, επικαλέστηκε τον μεγάλο Ρώσο συγγραφέα Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ο οποίος είχε γράψει πως «ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται μέσα από τις φυλακές της και από τον τρόπο μεταχείρισης των φυλακισμένων της». Η Ά. Αριστοτέλους πρόσθεσε πως «έχουμε ανοίξει τις φυλακές στον έξω κόσμο και στα ΜΜΕ γιατί οι φυλακές αποτελούν κομμάτι της κοινωνίας και δεν πρέπει η κοινωνία να τις θεωρεί αποκομμένες από αυτήν. Στόχος μας είναι η δημιουργία συνθηκών που να μοιάζουν με τις συνθήκες που επικρατούν στον έξω κόσμο, με σκοπό την ομαλότερη επανένταξή τους μετά την έκτιση της ποινής τους».

Η κ. Αριστοτέλους αναφέρθηκε και στο μαθησιακό και στο εκπαιδευτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί με τη λειτουργία οκτώ σχολείων και γυμναστηρίων, καθώς η ίδια πιστεύει ότι «μέσω της εκπαίδευσης μπορείς να αλλάξεις στάσεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές ώστε να αλλάξουν όλα εκείνα τα αρνητικά που οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους στον εγκλεισμό και να καταστούν υπεύθυνοι και ενεργοποιημένοι πολίτες». Κατέληξε λέγοντας πως «πιστεύουμε στον σωφρονισμό και στην αναμόρφωση με επίκεντρα πάντα τον άνθρωπο και τον αλληλοσεβασμό. Εξάλλου τιμωρητικά μοντέλα φυλακής έχουν αποτύχει και έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν στην εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς και της ψυχικής και σωματικής υγείας και στην κατάρρευση του όλου οικοδομήματος».

Football news:

Dembele scored in both matches of the Champions League - Juventus and Ferencvaros. In La Liga, he did not score for more than a year
Keane has scored 4 goals in PSG's last 2 games. In 37 games at Everton, he had the same number
Carragher on Mourinho: they Said his football was from a different era. If he won the Premier League, it would be great
Gennaro Gattuso: Napoli need to play above all praise to beat real Sociedad
Neymar was substituted in the 26th minute of the match against Istanbul due to injury. He was crying
Juventus shares have risen four times in five years. Ronaldo-this is only one of the reasons
Gary Neville: Mourinho gives Tottenham the confidence to win the Premier League. Jose is only Interested in winning