Cyprus

Προϋπολογισμός 2021: Έκκληση ΥΠΟΙΚ για αποσύνδεση από πολιτικά θέματα

Έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις όπως αποσυνδέσουν την συζήτηση και έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 από την πολιτική συζήτηση που διεξάγεται στον απόηχο των αποκαλύψεων για το θέμα των πολιτογραφήσεων επενδυτών, απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.


Στις δηλώσεις του μετά από την συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, ο κ. Πετρίδης παρατήρησε πως η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021 «δεν διεξάγεται στο καλύτερο πολιτικό κλίμα».


Τόνισε όμως ότι «οι προϋπολογισμοί του 2021 είναι διαφορετικοί, είναι ιδιαίτερα καθοριστικοί για το αν θα μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει την μεγάλη κρίση της πανδημίας, είναι ιδιαίτερα καθοριστικοί για τις θέσεις εργασίας, για τους εργαζόμενους, για τις επιχειρήσεις, είναι ιδιαίτερα καθοριστικοί αν θα μπορέσουμε να δώσουμε το αναπτυξιακό στίγμα το οποίο θέλουμε».

«Άρα, θεωρώ ότι αυτοί οι προϋπολογισμοί, οι ιδιαίτερα καθοριστικοί προϋπολογισμοί, που έγιναν και κατόπιν ακόμη και διμερών διαβουλεύσεων με τα κόμματα, πρέπει να αποσυνδεθούν από την όποια άλλη πολιτική συζήτηση που διεξάγεται για το καλό της χώρας, για το καλό της επόμενης γενιάς», κατέληξε.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής του κόμματος Ονούφριος Κουλλά είπε πως η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία διέκοψε την αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Σημείωσε, ωστόσοκ πως «η αντίδραση του κράτους μας είναι έγκαιρη, αρκετά εκτεταμένη και δυναμική που έφερε αποτελέσματα», προσθέτοντας πως η Κύπρος μπορεί να συγκριθεί με όλες τις χώρες της ΕΕ «με καλύτερα αποτελέσματα».

«Δεν χωρούν παίγνια, αιτιάσεις, αφορμές ένεκα και του ότι πλησιάζουν εκλογές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί είναι να δείξουμε μια στοιχειώδη συναίνεση, μια προσπάθεια να τα καταφέρουμε. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και το τελευταίο που θα θέλαμε είναι πολιτική αστάθεια, αφορμές και αιτιάσεις, όπως είχαμε πει», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, εξέφρασε φόβους ότι ο προϋπολογισμός του 2021, που ετοίμασε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην δύσκολη εξίσωση που βάζει η πανδημία του κορωνοϊού, τόσο για την οικονομία όσο και την κοινωνία.

Μίλησε για «πολύ αισιόδοξες» προβλέψεις της Κυβέρνησης επί των οποίων κτίστηκε ο προϋπολογισμός, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ πιθανόν να πέσει ξανά έξω, όπως έπεσε έξω η Κυβέρνηση στις προηγούμενες προβλέψεις της.

Μίλησε, επίσης, για τις αισιόδοξες προβλέψεις για την υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όπως τις εκποιήσεις, τα ενοίκια και τις δόσεις των δανείων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τον διασυρμό της χώρας από την βιομηχανία των «χρυσών διαβατηρίων».

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος και Πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, χαρακτήρισε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης «εκτός πραγματικότητας» και επανέλαβε την θέση περί καταψήφισης του προϋπολογισμού σε περίπτωση που δεν δοθούν τα στοιχεία των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

«Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ  για τον προϋπολογισμό είναι εκτός πραγματικότητας», είπε, σημειώνοντας ότι δεν έχουν υπολογίσει δύο βασικές εξελίξεις, ήτοι, το νέο κύμα κορωνοϊού και δεύτερο, τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, την ώρα, που όπως είπε, οι ζημιές λόγω Συνεργατισμού θα προστεθούν στις ζημιές που θα επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού.

Για την έκκληση του ΥΠΟΙΚ είπε πως η θέση του ΔΗΚΟ ήταν και θα παραμείνει σαφής υπέρ του να επιτραπεί στον Γενικό Ελεγκτή να διεξαγάγει έρευνα στο θέμα των πολιτογραφήσεων. «Αν δεν επιτραπεί ο έλεγχος, δεν θα υπερψηφίσουμε τους προϋπολογισμούς. Είναι μία υπεύθυνη στάση πολιτικής στον τόπο και τον λαό μας, ο οποίος έχει κληθεί στο παρελθόν να πληρώσει τα σπασμένα», κατέληξε.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, η Έλενα Λυμπουρή εξέφρασε ανησυχία για την πορεία του δημοσίου χρέους αλλά και των δημοσίων εσόδων ως αποτέλεσμα της πανδημίας και πρότεινε την τροποποίηση του νόμου του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, έτσι ώστε μέρος των εσόδων να χρησιμοποιηθεί για την μείωση του δημοσίου χρέους, όπως προνοείται στην αρχική νομοθεσία.

Ζήτησε, επίσης, από την κυβέρνηση όπως εξετάσει την παράταση του μέτρου της αναστολής δόσεων στοχευμένα στους τομείς που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία.

Εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη, ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2021 ως ίσως τον πιο κρίσιμο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του ΥΠΟΙΚ, καθότι η φιλοσοφία και οι πρόνοιες του προϋπολογισμού παραμένουν οι ίδιες όπως των προηγούμενων προϋπολογισμών, δεδομένου ότι τελούμε υπό μία διαφορετική συνθήκη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά», είπε, προσθέτοντας ότι η Αλληλεγγύη θα ανταποκριθεί στο αίτημα του ΥΠΟΙΚ και θα συζητήσει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταθέτοντας τις δικές της εισηγήσεις.

Τέλος, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού πρέπει να απαλλαχθεί από το πρόβλημα της άρνησης της Κυβέρνησης να δώσει περαιτέρω στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή όσον αφορά τις πολιτογραφήσεις.

Σημείωσε ότι οι Οικολόγοι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό «όχι αν δώσει ή δεν δώσει πρόσβαση η Κυβέρνηση στον Γενικό Ελεγκτή (για τις πολιτογραφήσεις). Θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό αν παραμείνει κοινωνικά ανάλγητος και οικολογικά ανεπαρκής», είπε.

Διαβάστε επίσης: Επίθεση Σαββίδη σε Μιχαηλίδη:Εκστρατεία παραβάσεων-37 απαράδεκτες τοποθετήσεις

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Football news:

Koeman on the words of the acting President of Barca about the sale of Messi: only Leo himself can make a decision about his future
Ney warmly recalls Maradona: at the age of 14, he brought the legend to an exhibition match, Diego himself offered to take a photo
Klopp responded to Neville's criticism about the words about 5 substitutions and the calendar: I'm not like him. I'm talking about all the players
The hardest task: help choose the best attacking midfielder in history
Mourinho, Lampard, Solskjaer and Moyes claim the title of best coach of November in the Premier League
Brunu, Grealish, Chilwell, Heibjerg - among the contenders for the November best player award in the Premier League
Klopp-best coach of 2020, flick-2nd, Guardiola-3rd (ESPN)