Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

„A kormány ellenségnek tekinti a pedagógusokat” – Polgári ellenállást fontolgat egy budaörsi gimnázium

Volt, aki bízott az új kormányban, de a tanárok mégse kaptak mást, csak megaláztatásokat és cinikus mondatokat – áll egy 59 tanár által aláírt tiltakozó nyílt levélben.

Követeljük a kormánytól, hogy gyökeresen változtasson a tanárokkal szembeni politikáján, és kezdje el helyrehozni az oktatási rendszerben eddig okozott károkat. Az oktatás nemzeti ügy, a károkozás benne hosszú évtizedekre kihathat és generációk életét rombolhatja

– írja Tiltakozás címmel közölt nyílt levelében a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium ötvenkilenc tanára a Facebookon. A tanárok kijelentik, nem kapnak megbecsülést a munkájukért, sőt egyre nehezebb körülmények között kell végezniük a munkájukat.

„Noha néhányan reménykedtünk, hogy az új kormány megalakulásával a magyar pedagógustársadalom lesújtó helyzete végre napirendre kerül, eddig nem kaptunk mást, csak cinikus mondatokat. Csak az utóbbi hetekben egymást érték vezető politikusok kijelentései, amik arról tanúskodnak, hogy a kormány nemhogy nem szándékozik változtatni a közoktatás eddigi kezelésén, de kifejezetten ellenségnek tekinti a pedagógusokat. Hüledezve hallottuk rögtön az új kormány formálódásának heteiben, hogy az oktatást a civilizált országokban egészen szokatlanul a belügyminiszter irányítása alá helyezik” – írják.

A levélben az áll,

Egy miniszter a tudomásunkra hozta, hogy nagyon kicsi fizetésemelést lát csak reálisnak számunkra – számunkra, akiknek a kezdetben felajánlott életpályamodell helyett az utóbbi tíz év valósága az egyik legalacsonyabb jövedelmű diplomás pályát hozta el.

Hozzáteszik: „Az utóbbi hetek megaláztatásának emlékezetes része marad, ahogy az új munkakörébe belecsapó belügyminiszter tudatta velünk, hogy magunknak kell kivívnunk a társadalom tiszteletét, amit ezek szerint eddig elmulasztottunk.”

A nyílt levél megemlékezik arról is, hogy „a tavaszi mozgalmunkért elégtételt véve a parlamenti többség a használhatatlanságig korlátozta a sztrájkjogunkat, illetve konkrét szankciókkal fenyegeti a polgári ellenálláshoz esetleg folyamodó magyar pedagógusokat. Ezeket a jogszabályokat a frissen megválasztott, a családok sorsát egyébként annyira a szívén viselő köztársasági elnök rögtön ellenjegyezte.”

A tanárok emiatt úgy érzik,

nem marad más választásunk, mint egzisztenciális kockázatok árán is a polgári ellenállás eszközéhez nyúlni.

Erre úgy gondolják, a következő lehetőségeik adottak:

  • A tanórák megtartásának megtagadása,
  • minden iskolán kívüli, eddig tanárok vezette programoktól való távolmaradás,
  • az érettségiztetés megtagadása,
  • minden adminisztratív teendő (pl. naplóvezetés, bizonyítvány hitelesítés) felfüggesztése.

„Az a rendszer, amely a tanári pályavállalást a fiatalok számára ellehetetleníti, minden magyar rosszakarója. Az a rendszer, amely a tanárokat megalázza, kizsigereli, szegénységbe taszítja, a valósággal és az igazsággal kapcsolatban félrevezeti a polgárokat, sőt nem áll távol tőle, hogy akár szembe is fordítsa a társadalmat a tanárokkal, nyilvánvalóan nem szolgálja a nemzet érdekeit” – írják, hozzátéve, a kormány részéről sürgős cselekvésre van szükség.