Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

A Ryanair tesz a kormányra, az utasokra terheli az adót

Az utasokkal fizetteti ki a kormány által kivetett különadót a Ryanair. Több olvasónk is jelezte, hogy a légitársaság arról tájékoztatta őket, hogy 3900 forintot kell fizetniük a foglalásaik után. A magyar kormány korábban azt közölte, figyelni fogják, hogy az extraprofitadó által érintett cégek áthárítják-e terheiket a fogyasztókra, majd gyorsan és keményen fellép, ha ez esetleg megtörténne.

Az utasokkal fizetteti ki az extraprofit adót a Ryanair. Legalábbis olvasóink jelezték, hogy a légitársaság levélben közölte utasaival, hogy fejenként 3900 forintot (10 eurót) kell fizetniük a foglalásaik után. A járatra vonatkozó adót az utasoknak abban az esetben is ki kell fizetniük, ha június 4-e előtt foglalták le a jegyüket. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 4 ezer forintos összeggel utólag megterhelik a kártyát, amellyel a foglalás készült. 

Azok az utasok, akik nem kívánják elfogadni ezt az adót, lemondhatják a foglalásukat, és ebben az esetben teljes visszatérítést kapnak. Ha le szeretné mondani a foglalást, ezt legkésőbb 2022. június 16-ig meg kell tennie, ellenkező esetben úgy tekintjük, hogy Ön hozzájárult ahhoz, hogy az adó összegével megterheljük bankkártyáját

– írja a Ryanair Ügyfélszolgálata az olvasóinknak küldött tájékoztatójában.

A légitársaság felkínálja azt a lehetőséget is, hogy ha valaki törölni szeretné a foglalását, akkor hét munkanapon belül visszatérítik a lefoglalt repülőjegy teljes árát.

Kötélhúzás

Mint megírtuk, Jason McGuinness a légitársaság kereskedelmi vezetője szerint több mint hülyeség különadót kivetni a légitársaságokra, amikor azok a járvány, az ukrajnai háború és az emelkedő üzemanyagárak miatt nem nyereségesek. A Ryanair korábbi közleményében arról írtak, hogy július 1-től életbe lépő, utasonként tíz és huszonöt euró közötti összeg helyrehozhatatlanul károsítja a magyar turizmust, a légi összeköttetéseket, a forgalmat és a munkahelyeket sodorja veszélybe.

A június 5-én a Magyar Közlönyben is megjelent extraprofit adóról szóló rendelet értelmében a repülőjegyekre 3900, valamint 9750 forint különadót vetnek ki. A kormány kihelyezett kormányülésen jelentette be, hogy elhúzódó háborús helyzet miatt a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, amelybe azoknak a szektoroknak kell különadót fizetni, amelyek extraprofitra tettek szert az elmúlt időszakban.

Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter később elmondta, a különadó árát nem az embereknek kell megfizetniük, és megerősítette, hogy a kabinet folyamatosan figyelni fogja, hogy az extraprofitadó által érintett cégek áthárítják-e terheiket a fogyasztókra, majd gyorsan és keményen fellép, ha ez esetleg megtörténne.

Ha Ön is kapott hasonló levelet, vagy beszélt a Ryanair ügyfélszolgálatával, ahol ugyanerről tájékoztatták, ossza meg velünk történetét az indexugyelet@mail.index.hu címre.

(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)