Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Az erdőirtások is hozzájárultak az Ischia szigetén történt tragédiához

Legkevesebb öt ember meghalt az olaszországi Ischia szigetén történt földcsuszamlásban, és további hét személyt még keresnek. A tragédiához a szigeten zajló illegális beépítések és az erdőirtások is hozzájárultak.

A heves esőzések után az ischiai Monte Epomeoról leömlő sár és törmelék Casamicciola Terme településén óriási károkat okozott, többeket betemetett a sár. Eddig öt halálos áldozatról tudni, köztük egy gyerek is van.

A Guardian kiemeli, hogy a dél-olaszországi szigeten található falut 2009-ben és 2017-ben is természeti katasztrófák sújtották: előbb ugyancsak egy földcsuszamlás, utóbb pedig földrengés. A most hétvégén történt tragédiában a lecsúszó föld autókat sodort magával egészen a tengerig, fákat csavart ki, házakat tett tönkre. Giorgia Meloni miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány kétmillió eurót különít el a kártalanításra.

©

Ugyanakkor a lapnak nyilatkozó helyiek szkeptikusak a segítséggel szemben, állításuk szerint már 2009-ben megígérték nekik, hogy biztonságosabbá teszik, ellenállóbbá a környezeti hatásokkal szemben Casamicciola Termét, de az ígéreteket beváltani már nem sikerült. Csak 2018 és 2021. között 72 kisebb-nagyobb fölcsuszamlás történt a településen.

A Guardian szerint az egyik fő oka annak, hogy a sártenger ekkora károkat tud okozni a környéken, az az illegális építkezés: a szigeten a becslések szerint 28 ezer olyan lakóház és egyéb épület áll, amelyeket nem szabadott volna ott felhúzni. Ischia illegális beépítése ugyanakkor már az 1920-as években elkezdődött, ez a mai napig tartó folyamat pedig a fák kivágásával jár együtt. Az erdőirtásokkal pedig eltűnik a szigetről az a természetes támfal, amely földcsuszamlás esetén a sártengert lassítani vagy megállítani tudná. Ugyanezt a problémát fokozza a nagykiterjedésű lebetonozása is a településeknek.