Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Fa Nándor: Az óceánok köszönik, jól vannak!

Két hajót is menedzsel Fa Nándor vitorlázó, amelyek esélyesek arra, hogy ott legyenek a 2024/2025-ös Vendée Globe Földkerülő verseny rajtjánál. Az egyik hajó kapitánya Weöres Szabolcs (49) újoncnak számít a világ legnehezebb megmérettetésén, de már a helyszínen készül a néhány nap múlva rajtoló kvalifikációs versenyek egyikére.

A Vendée Globe rajtjáig nem könnyű eljutni, a hajótervezés, a hajóépítés, a költségvetés összeállítása, a kvalifikációs versenyek nagy szakmai és fizikai kihívások elé állítják a versenyzőket. Egy hajó és kapitányának felkészítése négyéves ciklusokban mérendő. Fa Nándor vitorlázó, aki háromszor indult a világ legnehezebb vitorlásversenyén, a, és 2016-2017-ben nyolcadik lett, az Óceánok Világnapja (június 08.) alkalmából vett részt egy beszélgetésen a Scruton közösségi térben.

A ma már kikötőtervezéssel, kikötőépítéssel foglalkozó sportember szervezi itthon azokat a balatoni szólóversenyeket, amelyek megteremtik annak esélyét, hogy a mezőnyből kikerüljön a következő évek magyar Vendée Globe versenyzője.  Egy hajó, egy skipper (kapitány) felkészítése, a felszerelésektől függően akár 6-12 millió eurót is felemészt, ennek az összegnek az előteremtése nem kis feladat – mondta Fa Nándor, aki maga már nem vitorlázik. A legutóbbi Vendée Globe mezőnyében ő volt a legidősebb versenyző, bár kész tervei vannak egy minden technológiai újítással felszerelt hajó megépítésére, 

az idén 69 éves vitorlázó nem tervezi, hogy ismét belevég egy négyéves felkészülési ciklusba.

A Földet ötször megkerülő vitorlázónak ma a déli félteke óceánjai jelentik az „óceánélményt”.

Amikor az ember nagy sebeséggel hajózik hetekig úgy, hogy emberi tevékenység nyomát sem látja, akkor elgondolkodik azon, hogy vajon mit árthat a törpe emberiség ennek a csodálatos bolygónak

– fogalmazott. Az ötezer méteres mélységek felett hajózva, azt a víztömeget látva, érezve eltörpülnek a gondjaink, biztosan változik az éghajlat, de nem egyik évtizedről a másikra, és nem úgy, ahogy azt ma a politikai mozgalmak képviselői hirdetik – utalt rá az Óceánok Világnapja alkalmából szervezett beszélgetésen. „Az óceánok köszönik, jól vannak!” – mondta Fa Nándor.

(Borítókép: Fa Nándor. Fotó: Kaszás Tamás / Index)