Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hatalmas mennyiségű, ismeretlen eredetű folyadékot találtak a Balti-tengerben

A svéd partiőrség közölte, hogy titokzatos folyadék hatalmas mennyiségét találták a Balti-tenger felszínén lebegni Svédország és Finnország között 85 négyzetkilométeren.

A svéd partiőrség szerint az ismeretlen eredetű folyadék, amit a Balti-tengerben Svédország és Finnország között találtak nem ásványi olaj, de azt feltételezi, hogy bioüzemanyag lehet. A szivárgás 85 négyzetkilométer kiterjedésű volt a két országot elválasztó Balti-tenger Botteni-öböl térségében.

A szivárgás szerdai észlelése óta mintákat vettek, hogy kiderítsék, milyen anyagról van szó, és repülőgépek repültek fölötte, hogy felmérjék, milyen messzire terjedt el és mekkora a környezeti kár. A partiőrség közleményben tudatta, hogy

még mindig nem világos, miből áll a kiömlött folyadék, de nem ásványi olajról van szó, és jelenleg nincs közvetlen veszélye annak, hogy partra kerüljön.

Környezetszennyezés miatt nyomoznak

Környezetvédelmi bűncselekmények miatt előzetes vizsgálatot is indítottak. A partiőrség közölte, többek között azt vizsgálják, hogy mely hajók jártak a térségben és milyen rakományuk volt.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordult elő, hogy az olajon kívül más anyagok is kiömlöttek – írja az Independent. Jonatan Tholin, a parti őrség vizsgálatának vezetője szerint nehéz megállapítani az anyag eredetét.

egyre több újfajta üzemanyagot szállítanak a tengeren – például bioüzemanyagot –, és amikor ezek vízzel érintkeznek, nagyon sokféle viselkedést mutatnak, ami megnehezíti annak gyors megállapítását, hogy milyen anyagról van szó.

A parti őrség közölte, hogy a minták elemzésének jövő heti befejezéséig nem tud nyilatkozni arról, hogy milyen intézkedéseket tesznek a kiömlött anyaggal kapcsolatban.