Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kitart a kamatemelési hullám Lengyelországban

Az RPP döntése értelmében csütörtöktől 75 bázisponttal emelkednek a jegybanki kamatok. Az irányadó kamatot 5,25 százalékról 6,00 százalékra emelték.

A betéti kamatot 5,50 százalékra emelték 4,75 százalékról, a lombardkamatot 5,75 százalékról 6,50 százalékra, a leszámítolási kamatot 5,30 százalékról 6,05 százalékra.

Az RPP utoljára május elején döntött kamatemelésről. A szerdai döntés az év eleje óta hatodszor, tavaly októbertől pedig immár kilencedik alkalommal emeli a kamatlábakat.

A kamatemelés a növekvő lengyelországi infláció elleni fellépés egyik eszköze, célja a zloty gyengülésének megelőzése is. A lengyel központi statisztikai hivatal (GUS) becslése szerint májusban az éves bázisú infláció 13,9 százalékra nőtt az áprilisi 12,3 százalékról.

Az RPP a szerdai döntését követő közleményben a további intézkedéseit az inflációs és más gazdasági előrejelzésektől tette függővé, és kiemelte ezen tényezők összefüggését az ukrajnai helyzet hatásával a lengyel gazdaságra.

Az inflációt az RPP szerint lassítja a lengyel kormány által bevezetett úgynevezett inflációellenes pajzs, amely egyes adónemek csökkentését is magában foglalja.