Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Leleplezés: az UEFA-főnök embere állhat a BL-botrány hátterében

Steve Frosdick, a tapasztalt angol stadionbiztonsági szakértő – az egykori rendőr, aki harminc éve a futballstadionok biztonsági ügyeire specializálódik – februárig az UEFA tanácsadójaként dolgozott. Frosdick tizenegy éven át szolgálta az európai szövetséget, de egyre elégedetlenebb lett a dolgok alakulásával azt követően, hogy Aleksander Čeferin, a szervezet szlovén elnöke 2021 áprilisában bizalmasát és honfitársát, Zeljko Pavlicát nevezte ki a biztonsági osztály élére. (Čeferin volt Pavlica esküvői tanúja…) Frosdick jelezte, hogy az UEFA profizmusa és szakmaisága csorbát szenved az utóbbi időben, és az angol szakember visszautasította az elnök szerződésmódosítási javaslatát, amely korlátozta volna Frosdick szerepét. Az angol szakember erre felmondott az UEFA-nál. 

Frosdick távozása kevesebb mint négy hónappal előzte meg az UEFA két csúcseseményét, a sevillai Európa-liga-döntőt és a párizsi Bajnokok Ligája-finálét. Mármost, mindkét mérkőzést botrányos történések kísérték. A BL-döntőt megelőző szerencsétlenkedésre, a 37 perces késésre, és arra, hogy rengeteg jeggyel rendelkező szurkoló nem tudott bejutni a Parc des Princes-be, még jól emlékszünk. Sevillában pedig a Rangers-szurkolók arra panaszkodtak, hogy az elviselhetetlen andalúziai hőségben nem tudtak ivóvízhez jutni. Az UEFA visszautasította a vádakat, állításuk szerint nem volt köze a szervezetnek a párizsi botrányhoz.

Pavlicát Čeferin tavaly nevezte ki a biztonsági osztály élére, miután annak vezetője, az osztályt négy évig irányító brit Kenny Scott nyugdíjba ment. Scott korábban, 2007 és 2010 között a Glasgow Rangers biztonsági főnöke volt. Pavlicáról tudni kell, hogy Janez Drnovsek biztonsági főnöke volt, annak a Janez Drnovseknek, aki még az egykori Jugoszlávia, majd később már a független Szlovénia köztársasági elnöke is volt. 

Nos, Pavlica 2018-as esküvőjén Čeferin volt a vőlegény tanúja, a menyasszony pedig nem más, mint minden idők egyik leghíresebb szlovén atlétanője, Brigita Bukovec, az 1996-os atlantai olimpia 100 méteres gátfutásának ezüstérmese. Jellemző, hogy amikor Čeferin 2011-ben a szlovén szövetség elnöke lett, azonnal odavette Pavlicát a biztonsági osztályra munkatársnak. Pavlica már 2014-től dolgozott külső munkatársként az UEFA-nak, majd amikor Čeferin 2016-ban az európai szövetség elnöke lett, két hónapra rá Pavlicát is alkalmazta az UEFA állandó belső munkatársként, biztonsági szakértői minőségben.

Az UEFA minden olyan feltételezést visszautasít, miszerint Pavlica előléptetése baráti alapon történt volna, és azt sem tartja különösnek a szervezet, hogy a szlovén biztonsági főnök mindenféle pályázat nélkül nyerte el a pozíciót, egyszerűen úgy, hogy Čeferin kinevezte.

„Pavelic volt a természetes utód Kenny Scott helyére”, közölte az UEFA szóvivője.

Amióta Pavelic a biztonsági főnök, három nagy UEFA-rendezvény volt, és mindhárom botrányba fulladt, ahogy a Daily Mail is írja.

  • A tavalyi Európa-bajnokság döntője a Wembley-ben. Az angol huligánok féktelen tombolása közepette még az a szerencse, hogy senki sem halt meg.
  • Az idei sevillai Európa-liga döntőben, ahol az Eintracht Frankfurt és a Glasgow Rangers csapott össze, a hatóságok elkobozták a vizespalackokat és a gyógyszereket a szurkolóktól, bent a stadionban elfogyott az ivóvíz, és sokan szomjaztak a fullasztó hőségben.
  • Végül idén május 28-án a párizsi BL-döntő előtt minősíthetetlen módon bántak a francia hatóságok a szurkolókkal, főleg a Liverpool rajongóival, és példátlan módon 37 percet késett a finálé kezdése.
  • Amióta Čeferin az UEFA elnöke, hat-hat Bajnokok Ligája- és Európa-liga-döntőt rendeztek, és ebből a tizenkettőből hármat szlovén bíró vezetett, miközben a Premier League-ből, Portugáliából vagy Belgiumból egyetlen játékvezető sem jutott szóhoz, és Németországból is csak egy. 2017-ben Damir Skomina vezette a Manchester United–Ajax, idén Slavko Vinčić a Frankfurt–Rangers El-döntőt, a 2019-es Liverpool–Tottenham Bajnokok Ligája-finálén szintén Skomina fújta a sípot.

A Heineken és a PlayStation, a párizsi BL-döntő és egyben az UEFA szponzorai most azzal fenyegetődznek, hogy felbontják szerződéseiket, ha nem vizsgálják ki alaposan a Parc des Princes-ben történteket. Tudniillik a két világcég VIP-vendégei is kaptak abból a paprikaspray-ből, amivel a francia rendőrök lefújták a stadionon kívül rekedt szurkolókat. 

A videón jól látható, hogyan botorkáltak keresztül a szurkolók a BL-döntő után a francia rendőrség könnygázfüggönyén úgy, hogy taknyuk-nyáluk egybefolyt.

(Borítókép:  A Liverpool szurkolói kint állnak és nem tudnak időben bejutni a párizsi Bajnokok Ligája döntő előtt 2022. május 28-án.  Fotó: Thomas COEX / AFP)