Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Már lehet rá regisztrálni: az orvosnál is hamarabb felismeri a stroke első tüneteit egy új magyar app

Az első tünetek jelentkezésétől a stroke-ot kapott betegeknek mindössze 4 és fél órájuk van arra, hogy az életmentő beavatkozást megkapják. Maga a kezelés és az ahhoz szükséges vizsgálatok az orvosok megfeszített munkája mellett 75 percet vesz igénybe, vagyis a betegnek és környezetének összesen 3 órája és 15 perce marad arra, hogy felismerjék a stroke tüneteit. Ezen segít egy új magyar alkalmazás, melyre már fogadják az előregisztrációkat.

A Vodafone Digitális Díjjal jutalmazott MotionScan rendszere a mesterséges intelligencia segítségével azonosítja a stroke tüneteit, fejlesztői szerint mindössze egy órán belül, felbecsülhetetlen időt mentve meg ezzel a betegnek és az őt ellátó csapatnak.

A SalusMo névre keresztelt rendszert elsőként Magyarországon tervezik bevezetni, emiatt a MotionScan honlapján már elérhető egy előregisztrációs menüpont. A regisztráció nem jár kötelezettséggel, de a 2023-as indulás után elsőként a már regisztrált érdeklődőket fogják kiszolgálni, emellett a regisztrálók naprakész híreket is kapnak a stroke-előrejelző készülékkel kapcsolatban.

©

„A mesterséges intelligencia jelenleg is olyan pontosan tudja azonosítani végtaggyengeséget, ahogyan arra eddig csak szakképzett neurológus volt képes. A számszerűsített végtaggyengeség pedig nem csak a felismerés, de a kórházi ellátás és a rehabilitáció minőségét is emeli” – mondta Árvai Péter, a MotionScan alapítója.

A MotionScan szerint rendszerrel egy okosóra, valamint az okostelefonon elérhető applikáció segítségével bárki biztonságban tudhatja majd saját magát és szeretteit is. A rendszer a beépített mesterséges intelligenciával a strokeveszély érzékelése esetén képes jelezni az ellátó személyzetnek, kezelőorvosnak, nővérnek és családtagoknak is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.